В момента тече обиколка на автомобилите на Google Street View в България. Целта е да се направят нови изображения, с които в Google Maps да бъдат актуализирани локалните данни. В момента от Street View наблягат повече на заснемане на междуградските пътища.

За тези, които не са запознати, Street View е една от най-полезните функции на Google Maps, която в момента е достъпна в над 35 държави из целия свят. Благодарение на Street View можете да гледате 360-градусови графични изображения на почти всички улици в дадената страна, както и на културни паметници. Ако желаете, може даже да видите и някои части на Арктика и Антарктида. Street View може да позлвате както от приложението Google Earth, така и от Google Maps.

В България за пръв път хората имаха възможността да разгледат подробно познатите и непознатите улици през 2013, като оттогава има постоянни актуализации, за да могат потребителите да виждат максимално актуални картини.

Google много държат да спазват личните права на хората. Затова преди всяко публикуване на събраните изображения се извършва обработка със специална технология, която замъглява лицата на хората и регистрационните номера на колите. Ако все пак някоя снимка притеснява даден потребител, той може да използва бутона „Подаване на сигнал за проблем“, който се намира в долния десен ъгъл на всяко изображение.

Обиколката на колите на Google Street View из България започва на 25 юни и ще приключи някъде в края на август. Така че скоро очакваме актуалните изображения да се появят в Google Maps и Google Earth. А като цъкнете тук, ще ви се отвори линк, на който можете да видите откъде точно минават автомобилите в момента.