Изследователи са открили стотици загадъчни каменни порти, разпръснати в пустинята на Саудитска Арабия. Откритието е направено отчасти благодарение на спътникови кадри, публикувани в Google Earth.

Тези каменни образувания не са точно това, което сме свикнали да наричаме порти – не представляват високи структури, които се отварят; вместо това са много големи, плитки правоъгълници, които са незабележими, освен ако не ги гледате отвисоко.

Археолозите са открили около 400 от тези “порти” в пустинята в Саудитска Арабия благодарение на изображенията в Google Earth. За тези каменни правоъгълници досега няма сведения и макар да се предполага, че са поне на хиляди години, тяхното предназначение остава загадка. Археолозите посочват, че е възможно да са били направени от номади, преминали през района.

Въпреки че изследователите не са сигурни за предназначението им, побързаха да завяват, че структурите определено не са дело на извънземни, надявайки се да предотвратят зараждането на конспиративни теории. Възможно е “портите” да служат за някаква цел, която e била по-релевантна за региона, но която е изгубена във времето.