Volvo се подготвя за тестване на 100 безпилотни автомобила, които обаче няма да бъдат означени като такива поради опасение, че останалите шофьори ще “тормозят” превозните средства, пише Tech Radar.

Провеждането на теста ще бъде през 2018 г. в Лондон и в него ще бъдат използвани превозни средства на шведската компанията, които изглеждат като нормални автомобили Volvo.

Предпазливият подход на фирмата е резултат от проучване, което установи, че шофьорите са склонни да изпреварват и засичат коли без шофьори.

Проучване на London School of Economics, включващо 2000 шофьори от над 11 страни, показва, че “някои хора гледат на автономните превозни средства като на потенциално неудобство, докато други виждат възможност да доминират над тях”.

“Отвън няма как да разберете, че това е безпилотна кола. От чисто научна гледна точка би било интересно някои автомобили да са маркирани като за самостоятелно шофиране, а други да не са, за да видим дали останалите участници в движението реагират по различен начин”, казва Ерик Колинг, старши технически ръководител от екипа на Volvo.

“Сигурен съм, че ако автомобилите са маркирани, хората ще бият спирачки в последния момент зад тях или ще им препречват пътя”, добавя Колинг.

Тестът за пръв път ще използва доброволци, които да седнат на мястото на водача и да активират технологията за самостоятелно шофиране.

Виж още: Електрически автомобили дебютират в Red Bull Global Rallycross през 2018 г.