Професионалните автомобилни състезания все по-често започват да включват електрически коли - вече съществува Formula E, а в предстоящата Electric GT World Series ще се включи и Tesla Model S. Рали спортовете няма да останат по-назад, пише Slash Gear.

Red Bull обяви, че от 2018 г. в Global Rallycross серията също ще участват EV автомобили. Надпреварата в новия електрически клас ще се развива успоредно със съществуващите серии Supercar и GRC Lite. В рали кроса модифицирани серийни модели се състезават по трасета с асфалт и пресечен терен. Това обещава най-сетне да видим как е-автомобилите ще се държат на офроуд състезания.

"EV колите са една от най-горещите теми в автомобилната индустрия и производителите по цял свят вече признаха огромния им потенциал. Искаме да прегърнем тази технология и да я направим част от нашите състезания", казва шефът на Red Bull GRC Колин Дайн.

В Red Bull Global Rallycross участват автомобили на Subaru, Ford, VW, Honda и Chevrolet, но засега не се знае от какви марки ще бъдат задвижваните с електричество коли.

Виж още: LeEco представи своя електрически самоуправляващ се автомобил LeSee Pro