Недостигът на компоненти постоянно се явява като пречка пред производството в абсолютно всички сектори и в най-добрия случай се стига до леко забавяне на доставките. Бизнесът често успява да реагира достатъчно бързо и най-вероятно всяка една ситуация струва допълнително средства, усилия и отстъпки от един или друг вид. Но дали ще достигнем до момент, в който прoсто проблемът не може да бъде разрешен? Оказва се, че световният недостиг на оптични кабели води до повишаване на цените и удължаване сроковете за изпълнение, застрашавайки амбициозните планове на компаниите да внедрят най-съвременната телекомуникационна инфраструктура. 
Според компанията за пазарно проучване Cru Group през март 2021 г. са били регистрирани рекордно ниски цени за километър оптичен кабел - 3.70 долара. Очаквано цените са започнали да растат и в момента в някои региони се вижда до 70% ръст, достигайки 6.30 долара. В основата на недостига са нарастващите цени на някои от критичните компоненти, използвани в оптичната технология: така например дълго време имаше недостиг на хелий, отчасти причинен от прекъсвания на заводите в Русия и САЩ, което доведе до увеличение на цените на елемента със 135%. Междувременно цените на силициевия тетрахлорид са се увеличили с до 50%.

 
Въпреки че пандемията накара някои от най-големите технологични и телекомуникационни групи да намалят капиталовите си разходи, има скок в търсенето на интернет услуги и услуги за данни, което води до недостиг на наличност на ключовия, но често пренебрегван материал. 
Компании като Amazon, Google, Microsoft и Meta разширяват своите империи от центрове за данни, за да отговорят на нарастващото търсене, включително полагането на обширни международни оптични мрежи под океана. Междувременно много правителства си поставят амбициозни цели за внедряването на свръхбърз широколентов достъп и 5G, като и двете изискват огромни количества оптичен кабел, който да бъде положен под земята. 
 „Като се има предвид, че разходите за внедряване внезапно се удвоиха, сега има въпроси относно това, дали страните ще могат да постигнат целите, поставени за изграждане на инфраструктура, и дали това може да окаже влияние върху глобалната свързаност“, каза Майкъл Финч, анализатор в Cru Group. 
Според компанията общото потребление на кабели се е увеличило с 8.1% през първата половина на годината в сравнение със същото време на миналата година. Очаквано Китай представлява 46% от общия брой, като Северна Америка заема приза за най-бързо развиващия се регион с 15% на годишна база.  
Специалистите също са доста изненадани: „В моята професионална кариера никога не съм виждал нещо като тази инфлационна криза“, каза Уендъл Уикс, главен изпълнителен директор на Corning, най-големия производител на оптични кабели в света, който изигра значителна роля в изобретяването на технологията през 1970 г. 
Мартин Бланкен, главен изпълнителен директор на Exa Infrastructure, международна компания за цифрова инфраструктура, каза, че цените на оптичните влакна се увеличават толкова хаотично, че трябва да се проверяват всеки ден. Това е повлияло до такава степен в удължаването на сроковете за доставки, че в някои случаи стандартните 20 седмици са нараснали до цяла календарна година.  

Снимки: Unsplash

виж още: Клетник, изгубил портфейл с криптовалута за 176 милиона долара, има бизнес план за откриването му