Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Huawei продължават с перфекционизма си относно звука на Pro серията си. Вместо да залагат на силни баси и неподправена мощ, FreeBuds Pro 3 се фокусират върху баланса и високо качество по всички параметри. Ето какво може да очаквате от най-новите True Wireless тапи на китайската компания.

 

Дизайн

Тестовата ми бройка е в зеления вариант, но имайте предвид, че е изключително блед нюанс и понеже е металик, повече прилича на сиво, когато няма добро осветление. Освен този модел има класически в бяло, както и добре познатия ни Silver Frost (сиво). В кутията ще откриете слушалките вътре в кейса, както и USB Type-C кабел за зареждане.

От Huawei са добавили и три различни размера допълнителни тапи в комплекта – XS, S и L. M размера ще откриете на самите слушалки. Обикновено слагам най-малкия наличен размер с всички малки слушалки, които ползвам, понеже ги намирам за по-ненатрапчиви.

Този път XS вариантът беше твърде малък дори за мен и макар да нямах чувството, че може слушалките да паднат, мисля, че уплътнението с него не беше оптимално. Съветвам ви да тествате всичките, понеже махането и слагането им е изключително лесно и бързо, и да прецените сами за себе си кои ви допадат най-много.

FreeBuds Pro 3 предлагат и тъч контрол, които по подразбиране са както следва: плъзване нагоре/надолу, усилване/намаляване на звука; "ощипване" (стискане от двете страни) и задържане, смяна на звуковия режим; само "ощипване", започване и прекратяване на телефонно обаждане, когато някой ви звъни, а двойното ощипване е за отхвърляне на повикването. През останалото време с този жест паузирате музиката и сменяте песните (едно, две и три ощипвания).

Знам че това звучи малко странно, но работи добре и когато свикнете, няма да ви прави впечатление. Няма физически бутони, но на самите слушалки има видима зона, която регистрира тези докосвания.

Наличен е сертификат IP54, което значи че може да използвате слушалките по време на тренировки или в дъждовно време, но не са напълно водоустойчиви, затова ги дръжте далеч от водни басейни.

 

Звук

Във всяка слушалка се намира по един 11мм динамичен драйвър, подпомогнат от планарен диафрагмен драйвър. Честотният диапазон е от 14 Hz до 48 kHz. Поддържат се LDAC и L2HC 2.0 кодеците, но за втория ще ви е необходим Huawei телефон с EMUI 13.0 или по-нова версия. Има и два сертификата за Hi-Fi Wireless аудио, които са означени и на кутията, така че очакванията ми бяха високи, преди да изпробвам за първи път Huawei FreeBuds Pro 3.

Има три основни режима на работа - ANC (активно шумопотискане), Awareness (пропускане на заобиколния шум) и стандартен, в който просто използвате слушалките. Режимът на интелигентно шумопотискане (ANC 3.0) е подобрен с 50% спрямо предишното поколение. Това включва 5 dB по-голяма стойност на звука, излъчван от микрофоните, имащ за цел да контрира външния шум, и също така устойчивостта на вятър е подобрена с 80%. Изрично споменавам това, защото вятърът представлява по-специфичен, постоянен шум, който често бива пропускан, особено при телефонни разговори.

И след като споменах разговорите, тук е моментът да спомена и че технологията Pure Voice 2.0 успява да улови до 2.5 пъти по-силно гласа ви по време на разговор. Не уцелих лоши метеорологични условия в София по време на тестовия период, затова не знам как биха се справили слушалките при тях, но в благоприятно време нямах никакви проблеми с това да чувам събеседника си и той да ме чува.

Всички тези технологии и сертификати изглеждат чудесно на хартия, но големият въпрос си остава: "Как всъщност звучат тези слушалки?". Простият отговор е, че звучат точно така, както бихте очаквали спрямо всичко изброено досега. Какво точно имам предвид?

Звукът е много добре балансиран, ниските, средните и високите честоти са изравнени по подразбиране и не мога да кажа, че някоя взема превес. И все пак не всички слушаме еднаква музика, а различните стилове имат различни специфики на звучене. Тук идва еквалайзерът, който ни позволява да модифицираме аудиото по свое собствено усмотрение. Например, ако слушате повече хип-хоп и рап, увеличаването на басите ще се отрази благоприятно на цялостното звучене.

Понеже не всеки разбира от тези настройки, самият аз също не твърдя, че съм експерт, в AI Life приложението (за което ще поговорим малко по-късно) може да откриете шест предварително настроени профила, които да ви улеснят. Те са: Default (стандартен), Bass Boost (повече бас), Treble Boost (увеличаване на требъла), Voices (изкарване на вокалите на преден план), Symphony (подходящ за класическа музика) и Hi-Fi Live (пресъздаване на живо изпълнение).

 

Батерия

Слушалките предлагат до шест часа и половина непрестанно аудио възпроизвеждане, когато активното шумопотискане е изключено, което нараства до 31 часа, когато включим и заряда от кейса. Ако обаче използвате слушалките на шумни места, като градски транспорт, фитнес и градска среда генерално, тогава пасивната изолация, която предлагат гумените тапи, може да не е достатъчна.

С активиран ANC режим, животът на слушалките се равнява на четири часа и половина, преди да се наложи да ги върнете в кейса, а с негова помощ, тази стойност достига 22 часа. В моя случай използвам този режим непрестанно и нося слушалките на път за работа и обратно, както и във фитнеса. С тази натовареност издържат около пет дни, преди да се наложи да заредя кейса.

За щастие самото зареждане е сравнително бързо. Ако кейсът има заряд и е необходимо да възвърне този на тапите, това се случва за около 40 - 45 минути. Кейсът без слушалките, се зарежда за около час, а ако те самите също нямат заряд и ги включите заедно в зарядното, то тогава процесът отнема около два часа и половина.

Интересно е, че в сайта на Huawei открих информация, че слушалките могат да издържат до 270 дни в Standby режим. Тоест, ако всичко е заредено на 100%, кейсът е затворен и не ги използвате, зарядът би трябвало да издържи 9 месеца. Не съм тествал това твърдение по обясними причини, но е изрично споменато, че този резултат е постигнат в лабораторни условия.

Все още не е имплементирано безжично зареждане и понеже това е функция, която обикновено използвам, попитах представител на компанията кога ще може да я видим и в слушалките на Huawei. Отговорът гласеше, че се работи над нея, но засега не могат да кажат конкретен модел, при който ще бъде внедрена за първи път.

 

Приложение

Huawei FreeBuds Pro 3 могат да работят както с Android, така и с iOS, като просто ги свържете чрез Bluetooth със смартфона. Важно е да се отбележи и че може да ги свържете с повече от едно устройство едновременно.

Ако обаче искате да се възползвате от пълния им потенциал (препоръчително), трябва да изтеглите AI Life апликацията. Няма да я откриете в Google Play Store и App Store, така че изтеглянето става под формата на APK от браузър или от онлайн магазина на Huawei - App Gallery.

В самото приложение ще откриете: колко % батерия са налични; контрол на звука (от активно шумопотискане до режим на пропускане); предварително създадени музикални профили, но може и сами да правите настройки чрез еквалайзера; контрол на жестовете за тъч контрол и още много специфични настройки, които имат за цел да подобрят изживяването с тапите.

 

Заключение

Богат звук, интелигентни функции и отлично шумопотискане. Бих казал, че това са трите най-характерни аспекта, с които свързвам Huawei FreeBuds Pro 3. Липсва ми безжичното зареждане, но като изключим този дребен детайл, цялостното представяне на тапите е отлично както за музика, така и за подкасти, и за филми и сериали.

 

Вижте още: Huawei предлага на потребителите си водещо ниво на шумопотискане и отлично изживяване при разговори с новите HUAWEI FreeBuds Pro 3