През последните години дисплеите на смартфоните изминаха дълъг път - само погледнете последния Pixel 8 Pro с един от най-ярките екрани на пазара. И все пак единственото нещо, което тормози всички, са драскотина на ниво 6 с по-дълбока бразда на ниво 7. Бъдещите ни устройства обаче може да са защитени със самолекуващ се дисплей и ако това се случи, ни очаква приятна изненада.

Според нов доклад смартфоните със самолекуващи се дисплеи могат да се появят на пазара до 2028 г. Честно казано, все още имаме четири години, преди това да се случи, но чакането най-вероятно ще си струва.

В доклада се предполага, че това ще бъде възможно чрез "нанопокритие" върху повърхността на екрана. Когато той неизбежно се надраска, нанопокритието ще влезе в реакция с въздуха, в резултат на което ще бъде създаден нов материал, който ще запълни надрасканата повърхност. Звучи много фантастично и като нещо, което може да се види във филм на Marvel, но не е научна фантастика.

"Това не е в сферата на научната фантастика. Може да бъде направено. Има някои нови технологии, по които хората работят в момента и които изглеждат така, сякаш това може да се превърне в нещо, с което хората да имат още един опит. Не говорим за разбити екрани, които се връщат по чудо. Всичко това са само малки козметични драскотини", казва главният анализатор Бен Ууд в разговор със CNBC.

Друго, което трябва да се отбележи, е, че това не е първият път, когато чуваме за самовъзстановяваща се технология. През 2013 г. LG представи LG G Flex. Телефонът имаше самовъзстановяващ се гръб, на който драскотините изчезваха след известно време. От научна гледна точка това се е случило, защото гърбът на телефона е имал покритие от водородни атоми и при надраскване атомите са се пренареждали на равни разстояния. Така че фактът, че бъдещите ни флагмани могат да бъдат снабдени със самолекуващи се дисплеи, е нещо, което очакваме с нетърпение.

В същото време ви съветваме да не се вълнувате прекалено. Това звучи толкова фантастично, колкото и обещанието за ултратънко стъкло, използвано в сгъваемите телефони, но в крайна сметка стъклото си е стъкло; то се чупи и драска.

Снимка: YouTube

Виж още: Google и Apple са свалили почти 4 млн. приложения за 2 години