Huawei може да срещне трудности с добавянето на Google приложения към следващия си флагман Mate 30, твърди Reuters.

Според медията основната причина е наложената забрана за търговия на американски компании (като Google) с китайския телекомуникационен гигант.

По време на писането на този текст обаче нямаме официално потвърждение от страна на Google или Huawei за валидността на твърденията на Reuters. Тоест въпросните за момента попадат в графата слухове.

Прочети още: Легендата Стив Возняк със силни думи за Facebook, Apple и Google

Ако все пак те се потвърдят, то това ще означава, че Mate 30 (вероятно и следващите устройства на Huawei като Mate X) ще бъдат ограничени при достъпа си до Google приложения. Те ще работят под Android OS, предвид open-source природата на операционната система, но няма да имат достъп до популярните софтуерни решения на Google.

Трябва да допълним обаче, че китайските производители на смартфони работят без Play Store-а на Google в продължение на години, защото американската компания не го предлага в Китай. В последната държава Android телефоните разполагат с множество магазини, които предлагат приложения от всякакво естество.

Припомняме също, че Huawei работи по своя алтернатива Play Store от 2018 година.

Силно се надяваме обаче в обозримо бъдеще технологичните гиганти да намерят решение, от което да не пострадат крайните потребители.

Тагове: