Грешка в популярния пазар на NFT OpenSea позволи на хакерите да купуват редки NFT за доста под пазарната им стойност, което е възможно да е довело до загуби в размер на стотици хиляди долари за първоначалните собственици. Изглежда, че бъгът е бил активен около една седмица, но експлоатацията му се е увеличила през последните дни на януари 2022 г. Според анализ на компанията Elliptic грешката е била прилагана предимно за „кражба“ на NFT с пазарна стойност от над 1 милион долара. Така например Bored Ape Yacht Club #9991 беше закупен за едва 0.77 ETH (1760 долара) и след това препродаден за 84.2 ETH (192 400 долара). Интересно е да се отбележи, че същият профил в OpenSea в рамките на 12 часа е получил приход от повече от 400 ETH (904 000 долара).

„Субективно е дали смятате, че това е вратичка или грешка, но факт е, че хората са принудени да продават на цена, която иначе не биха приели в момента“, каза Том Робинсън, главен учен и основател на Elliptic. Според анализатори грешката препраща към несъответствие между информацията в платформата. Някои хакери се възползват от неактуални данни, които все още присъстват в блокчейна, но не и в самото приложение на OpenSea. Пропускът идва от факта, че при търгуване на NFT се обявява цена и ако тя бъде приета, съответният токен преминава моментално в ръцете на купувача. Но, разбира се, цените се коригират и тази промяна понякога струва доста солено. Ето защо някои потребители заобикалят таксите, но очевидно предходните им оферти остават висящи и се твърди, че могат да бъдат намерени чрез API на OpenSea. Все още не е ясно дали OpenSea третира ситуацията като открит пропуск в сигурността или резултат от потребителска грешка.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимки: OpenSea

Виж още: Стотици загубиха пари заради NFT схема, свързана с Ози Озбърн