Днес трейдърите на криптовалути осъмнаха с остър срив в цените на водещите Bitcoin и Ethereum вследствие на поредния отказ на щатската комисия по сигурност и обмен (SEC) да одобри първия по рода си Bitcoin ETF (борсово търгуван фонд). Той е бил предложен от VanEck SolidX Bitcoin Trust. Наскоро SEC постъпи по сходен начин с фонда, предложен от братята Тайлър и Камерън Уинкълвос, които познаваме от филма "Социалната мрежа".

Окончателното решение за бъдещето на ETF-а ще бъде взето в срок до 30 септември 2018г. Междувременно цената на Bitcoin се срина с над 6%, а тази на Ethereum падна с над 8% до най-ниската си стойност от април насам. Колкото до по-малките играчи Ripple, Bitcoin Cash и EOS, сривът при тях е повече от 10% за последните 24 часа. В момента пазарната капитализация на целия пазар на криптовалути е в най-ниската си стойност от миналия ноември насам.

Такива събития съвсем не са неочаквани предвид волатилността на криптовалутния пазар. Пускането на Bitcoin ETF би могло да му вдъхне сериозна доза живец, отваряйки вратите за инвестиции от институционални инвеститори.

По Mashable