Китайската компания Ehang Inc твърди, че е създала първия безпилотен самолет, способен да превозва пътници. Базираната в Гуанджоу компания представи Ehang 184 в конгресния център на Лас Вегас по време на CES 2016.

В специалния видеоклип на компанията е показано как е развита идеята за Ehang 184, акцента върху сигурността и същинското летене на самоуправляващия се дрон. Ehang 184 разполага с четири витла, позиционирани около кабината, и има специална система за задаване на маршрути.

Електрическият безпилотен дрон може да бъде напълно зареден за два часа и е способен да носи товари до 100 кг и да лети в продължение на 23 минути. След задаване на маршрута е нужно потвърждение "излети", а когато искате да кацнете трябва да докоснете бутона "земя" и дронът ще кацне. Той е способен да лети на височина от 300 метра до 500 метра над земята, а максималната му скорост достига 100 км/ч.

Шанг Сяо, който е съосновател и главен финансов директор на Ehang Inc, заяви, че компанията се надява да продаде дрона си за 200 000 до 300 000 щатски долара. Той заяви, че „светът не е виждал такова нещо преди“.

Компанията планира да създаде център с дистанционно управление, който да помага на превозното средство да кацне в случай на проблем.

Дерик Шонг, който е главен маркетинг директор на Ehang Inc, заяви, че превозното средство е летяло над 100 пъти на ниски височини в гориста местност в Гуанджоу, включително няколко пъти с човек на борда.

Компанията, която също прави по-малки безпилотни дронове, заяви през август, че е набрала финансиране в размер на 42 милиона щатски долара от различни инвеститори, включително GP Capital, GGV Capital, ZhenFund и други.

 

 

Прочетете още: Hyundai ще представи конкурент на Prius