От доста време AppStore е известен с това, че не всяко приложение е добре дошло на територията му. Причините са разнообразни - от съображения за сигурност, през ценови политики до морални принципи. Сега от Apple обещаха да разкрият защо определени приложения са били изхвърлени - решение, евентуално повлияно от обвиненията, че потайният процес на вземане на решения на технологичния гигант заплашва свободата на изразяване в страни като Китай и Русия. Интересно е, че според запознати със случая на Apple им е била нужна около година, за да бъдат уверени, че това е необходима стъпка. Миналия март почти една трета от акционерите на годишното събрание подкрепиха резолюция, призоваваща за по-голяма прозрачност в отношенията с чужди правителства.  


Компанията отдавна е критикувана, че се съгласява с политически искания определени приложения да не са налични в дадени региони. Така например WhatsApp, Signal и някои социални мрежи не са разрешени в китайския App Store. Същото се отнася и за приложението на The New York Times.  
Към момента в официалния доклад е вписвана информация относно колко приложения всяка страна е инициирала да бъдат премахнати, дали искането се основава на законово нарушение и дали Apple са се съобразили. Съвсем скоро обаче инвеститорите ще разполагат с детайли около всяко едно решение. За справка в рамките на 2021 г. от Китай са изискали да бъдат премахнати 89 приложения и са посочили 34 законови нарушения. От страна на Apple не е имало нито едно възражение. При условие, че не става въпрос за изключения, то разкриването на подробности определено би било интересно на многото заинтересовани страни.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Използваме все повече приложения, но плащаме по-малко за тях