Скоро Chrome ще изпълни миналогодишното си обещание да предпазва по-добре потребителите от незащитено съдържание – сваляния, които не са криптирани през https – от иначе сигурни страници. Chrome 82, който ще бъде пуснат през април, ще бъде първата версия на браузъра, която ще предупреждава потребителите преди да им позволи да свалят определени незащитени файлове. В следващите версии тези файлове ще бъдат блокирани изцяло.

Априлската версия на Chrome ще ви предупреждава при свалянето на опасни изпълними файлове като .exe, тъй като те са най-опасни за вкарването на малуеър в системата. В бъдещите си версии Chrome ще предупреждава за потенциално опасни сваляния на архиви, текстови файлове и изображения.   Към края на годината Chrome ще приключи с предупрежденията и направо ще блокира притеснителни сваляния от сайтове, които иначе използват https.

Мобилните версии на Chrome ще получат същите ъпдейти, но ще изостават с една версия спрямо десктоп версията на браузъра.

Макар тези промени да бъдат дразнещи заради многобройните предупредителни прозорци, браузването в интернет трябва да стане по-сигурно за потребителите на Chrome. Най-голяма ще бъде ползата за не толкова технически грамотните от тях, тъй като те често не могат да различават опасните сваляния.

Виж още: Apple вече продава повече часовници от целия швейцарски бизнес

Тагове: