Firefox е един от най-големите и популярни уеб браузъри в света наравно с Google Chrome и Safari. Това, което много хора не знаят, е, че Mozilla Foundation, компанията, която го разработва, не печели дивиденти от широката му употреба. Поради това се търсят други източници на доходи, което невинаги води до успех. Най-новият такъв е предлагането на браузване без реклами и още нещо.

Mozilla разчита основно на дарения и партньорства, за да продължава съществуването си, но винаги са били прозрачни относно финансовите си затруднения. За разлика от конкурентите си няма как да се обърне към обичайните начини за правене на пари, понеже това е в разрез с философията им. Късно миналата година Mozilla се опита да продава абонаменти за VPN, но и това не пожъна особен успех.

Сега изглежда компанията е готова да достигне следващото ниво. Ad-free Internet by Firefox е абонамент, който за $4.99 на месец предлага някои доста интересни опции. Няма да има реклами благодарение на това, че част от тази такса бива разделена със сайтовете, от които четете новини. Получавате достъп до аудио формат на всички материали, които четете. А ако ви се наложи да прекъснете четенето на някой материал от десктоп, след това може да подновите, докъдето сте били дори от телефон.

$4.99 като за начало не звучи много, а какво остава и като се раздели с други сайтове. Едва ли и самите те ще са много очаровани или изкушени от подобно предложение. Все още обаче липсват подробни детайли, затова не се знае, може пък от Mozilla да са забъркали формула за успех. Пожелаваме им да го сторят.

Вижте още: Нов браузър блокира реклами с чутовна бързина

Тагове: