Когато миналата година австралийката Теваманогари Манивел изпрати искане за възстановяване на сумата от Crypto.com, тя получила много повече, отколкото очаквала. Жената поиска възстановяване на сумата от 100 австралийски долара (сега екивалентът на около 68 американски). Вместо това, вероятно защото служител е въвел номера на сметката си в секцията за плащане на формуляр за възстановяване по погрешка, компанията е пуснала 10.5 милиона австралийски долара (7.2 милиона долара по текущи обменни курсове) в нейната сметка.

Според доклад от 7News, Crypto.com е направила твърде щедрото възстановяване през май миналата година. Въпреки това очевидно компанията не е идентифицирала грешката, докато не извършила одит през декември или по-точно казано: цели седем месеца по-късно.

Манивел задържала парите и според съобщенията ги прехвърлила в банкова сметка. Съдебно решение по казуса разрешило на Crypto.com замразяване на акаунта през февруари. The Guardian съобщава, че дотогава по-голямата част от парите са били преместени в други сметки, но по-късно и тези сметки са били замразени. Твърди се, че същия месец Манивел е похарчила 1.35 милиона австралийски долара (приблизително 890 000 долара) за дом с пет спални и е прехвърлила собствеността върху него на сестра си. Съдът разпореди продажбата на имота възможно най-скоро и средствата да бъдат върнати на Crypto.com с лихва. Делото ще се върне в съда през октомври.

Може би не много отдавна Crypto.com можеше да е бил по-склонна да отпише възстановяването като дълбоко нещастна грешка, но пазарът на криптовалута се срива тази година и компанията загуби 34 милиона долара при хак през януари. Освен това уволни стотици служители това лято поради спада на крипто търсенето.

Така че не е много изненадващо, че Crypto.com се опитва да си върне парите. В края на краищата има дългосрочен договор за спонсорство на стадион в Лос Анджелис, за който се твърди, че ще плати 700 милиона долара за 20 години, и Мат Деймън, който е рекламно лице на платформата.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI открива незаконни басейни във Франция