Не е тайна, че Mercedes-Benz работи над самоуправляващи се камиони, но компанията майка Daimler направи още една стъпка към привеждане на тези концепции към реалността. Автомобилният производител е извършил първия по рода си тест на своята полуавтономна Highway Pilot система по обществени пътища. Тестът се е провел на германския Autobahn 8.

Все пак в тестовото превозно средство е имало екип, който да следи за отклонения в системата и да пази за евентуални пътни инциденти. Самото направляване на камиона по магистралата се е осъществявало благодарение на комбинация от радар, стерео камера и други системи като адаптивен круиз контрол. Сухият план е показал, че технологията може да работи на почти всяко превозно средство в реалния свят, а не само еднократни концепции.

Това не означава, че скоро ще видим флоти от роботизирани камиони по магистралите дори в държави като Германия. Daimler трябва да получи разрешение за тази система и законите (независимо дали са европейски) трябва да се променят, за да могат автономните превозни средства да се вкарат в законова рамка, да не говорим за цистерните, превозващи горива.

И все пак това е крачка напред в едно, надяваме се, по-безопасно бъдеще, в което личните ни и товарните автомобили по пътищата ще се движат самостоятелно и броят на инцидентите ще се намали драстично.

 

 

Прочетете още: Model X - първият кросоувър на Tesla Motors е тук