От Microsoft обявиха, че стартират пилотните тестове на новите функции на техния дигитален асистент Cortana, свързани с помощ при онлайн пазаруване. Cortana ще може да ви показва най-добрата цена за търсения от вас продукт и други варианти на продукта. За начало услугата ще включва някои от най-популярните онлайн магазини в САЩ, включително Amazon, Walmart, eBay, Best Buy, Home Depot и други.

Функционалността ще работи само при онлайн пазаруване с помощта на браузъра на Microsoft Edge и с ъпдейта на Windows 10 Creators Update. Когато разглеждате определен продукт, Cortana ще ви съобщи, ако той съществува някъде другаде онлайн на по-ниска цена в полето за адрес на браузъра. Акцентът тук обаче не е толкова поставен на спестяването и извеждането на „най-добрите сделки“, колкото на сравняването на цени. Cortana ще извърши търсенето и ще ви покаже съобщение само ако същият продукт е на по-ниска цена другаде. Потребителите ще могат да натиснат иконата на Cortana в полето за адрес и предложенията ще се покажат в дясната част на прозореца с линкове към тях.

За момента в сравнителната база данни са включени 14 производителя в САЩ, а компанията обяви, че в идните месеци количеството ще се увеличава.