Компанията за анализ на скоростта на интернет Ookla публикува последния си доклад за ефективността на интернет през първото тримесечие на 2023 г. Докладът прави преглед на медианните скорости на интернет в различни държави по света както в категориите на фиксирания широколентов, така и на мобилния интернет.

Що се отнася до широколентовия достъп, медианните скорости на изтегляне и качване в световен мащаб бяха регистрирани съответно на 79 Mbps и 34.92 Mbps, като междувременно латентността беше 9 ms. Тук Сингапур, ОАЕ, Чили, Китай и Дания заемат първите пет позиции в списъка на държавите с най-бърз фиксиран широколентов достъп.

От друга страна, глобалната медиана на скоростите на изтегляне и качване за мобилен интернет е съответно 41.54 Mbps и 10.42 Mbps, а латентността е 28 ms. Тук ОАЕ, Катар, Норвегия, Кувейт и Дания са на първите пет места с най-високи медианни скорости на мобилно изтегляне.

Докладът на Ookla разкрива също така резултатите от интернет за отделните градове, където Пекин има най-бързата медианна скорост на фиксиран широколентов достъп от 264.92 Mbps с латентност 9 ms, а катарският Ar-Rayyan води в надпреварата при мобилните мрежи с 223.87 Mbps и латентност 18 ms. Ar-Rayyan отбеляза голям скок от 9 позиции спрямо предишната си позиция през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Когато говорим за цифри, свързани с конкретни устройства, първите две места в САЩ бяха взети от Samsung Galaxy S23 Ultra и Galaxy Z Fold4, следвани от Pixel 7 Pro и iPhone 14 Pro Max. В доклада се отбелязва също, че като цяло Samsung има най-бързата медианна скорост на мобилно изтегляне от 91.57 Mbps в САЩ, изпреварвайки 76.92 Mbps на Apple.

Напротив, лидерът по скорост на мобилно изтегляне ОАЕ има моделите на Apple iPhone 14 на първите три позиции, следвани от S23 Ultra на четвърта. В доклада обаче се казва, че "през първото тримесечие на 2023 г. няма статистически победител".

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво ще стане, ако се влюбите във вашия AI наставник?