Американският президент Доналд Тръмп посети военна база в Ирак, за да се срещне с американски военни на Коледа. Властите на Ирак са били предварително уведомени за визитата на Тръмп в страната, но официални срещи не са се състояли поради разногласия около организирането им. Като техен заместител бяха насрочени виждания с командосите от екип "тюлени" във военната база "Айн ал Асад".

Проблемът е, че Тръмп развълнувано сподели в Twitter обща снимка с тях, което според военния протокол е нарушение на правилата за сигурност на специалните части, защото по този начин се издава тяхната самоличност.

На снимката бойците са в пълно снаряжение и с екипировка за нощно виждане. Самият президент има конституционното право да декласифицира такава информация, така че споделянето на снимката и видеото в крайна сметка не е престъпление. Разкриването на самоличността на сегашни бойци от специалните части обаче може да застраши живота им, както и оперативната боеспособност.

"Ако някой от тях бъде заловен от вражески власти или терористична организация, това ще утежни положението им. Няма как Белият дом да отрече кои са те и с какво се занимават", коментира Малкълм Нанс, специалист по разузнаване.