Празничните дни не бяха благосклонни към фондовата борса и Tesla бе една от най-засегнатите компании. Акциите на електромобилния гигант паднаха с 7,6 процента след спад в цените на Model 3 в Китай. По информация на Ройтерс, цената на Model 3 в Китай е намалена точно с 7,6 процента. Проблемът не е в намалената цена, а в тенденцията, която тя отбелязва. Това е третият път, в който Tesla се принуждава да смъкне продажбената цена на електромобилите си от ноември месец насам. Конкуренцията в Китай изглежда е брутална и американският производител просто не отбелязва достатъчно продажби.

Първото смъкване на цената беше през ноември, когато Model X и Model S возилата бяха намалени със съответно 12 и 26 процента от пазарната си цена. В началото на декември двата по-скъпи модела получиха допълнително намаляване на цената, заради временните мерки на Китай срещу американски производители и налагането на 25% тарифа ако желаят да продават в страната.

Добрата новина е, че след месеци на забавяния на производството и доставките, Tesla най-сетне успява да произведе поръчаните Model 3 модели. До третата четвърт на годината са доставени общо 83 500 возила, включително 55 840 бройки от Model 3.