Според изследователската фирма Barclays доставчикът на Apple - Cirrus Logic, е намекнал, че моделите iPhone 15 Pro ще получат хаптични бутони през следващата година.

В писмо до акционерите този месец базираната в Тексас компания за полупроводници заяви, че продължава да се „ангажира със стратегически клиент“ и очаква „да пусне нов HPMS компонент на пазара в смартфони през следващата година“. HPMS се отнася до високоефективните чипове със смесен сигнал на Cirrus Logic, които включват хаптични драйвери за Taptic Engine в iPhone.

По време на разговор с анализатори този месец главният изпълнителен директор на Cirrus Logic Джон Форсайт стесни времевата рамка за пускането на този нов компонент на пазара до „втората половина на следващата година“, което ще съответства на моделите iPhone 15 Pro, които ще бъдат пуснати на пазара следващия септември.

В бележка за инвеститор миналата седмица анализаторите на Barclays Blayne Curtis и Tom O'Malley казаха, че новият компонент, който Cirrus Logic спомена, най-вероятно ще бъде част от допълнителни Taptic Engines за хаптичните бутони на моделите iPhone 15 Pro:

„Най-голямата промяна в нашето мислене тук е да моделираме новото съдържание в моделите IP15 Pro. За да бъде ясно, компанията не е казала много засега, освен че чипът е със смесен сигнал, а не само за пускане. Когато разглеждаме потенциалните случаи на употреба, най-голямата промяна в новите модели iPhone през следващата година е премахването на бутоните, което би изисквало допълнителни драйвери за хаптичния двигател, което го прави най-вероятният случай на използване за ново съдържание“, пише в анализа.

През октомври известният анализатор на тема Apple Минг-Чи Куо каза, че моделите iPhone 15 Pro ще разполагат с полупроводникови бутони за сила на звука и захранване. Куо посочи, че устройствата ще бъдат оборудвани с два допълнителни Taptic Engines, които осигуряват хаптична обратна връзка, за да симулират усещането за натискане на бутоните, без те да се движат физически, подобно на бутона Home на последните модели iPhone SE или тракпада Force Touch на по-новите MacBook.

Хаптичните бутони на iPhone биха могли да позволят още по-добра водоустойчивост и биха елиминирали движещите се части, които могат да се износят или счупят с течение на времето. Все пак се очаква стандартните iPhone 15 и iPhone 15 Plus да имат механични бутони.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ранният дизайн на iPhone 15 разкрива естетика, подобна на iPhone 5c 

 

Тагове: