Джеймс Камерън е особено активен напоследък, като се има предвид, че всички искат да чуят мнението му относно това как публиката приема дългоочаквания Avatar: The Way of Water. Както обаче добре знаем, Камерън има сериозен опит зад гърба си и филмите му винаги са предизвиквали вълнение - по един или друг начин. Неочаквано между интервютата се прокрадна и името на „Титаник“, като режисьорът смая всички със съобщението си, че е провел научно изследване, за да сложи край на една от най-известните дискусии: дали е било възможно Джак също да се спаси.  
„Теорията за плаващата врата“ циркулира из интернет от 25 години и в най-общи линии се опитва да докаже, че Джак (в ролята Леонардо ди Каприо) и Роуз (в ролята Кейт Уинслет) са могли да оцелеят в студените води, където корабът е потънал. В емблематичната сцена Джак помага на Роуз да се качи на една плаваща врата. Той я моли да му обещае, че тя ще оцелее, и когато тя най-накрая е открита от спасителен отряд, се оказва, че Джак вече е мъртъв.  

Мнозина са се изказвали, че все пак вратата е можела да издържи и двамата. В специално посветен на това епизод на Mythbusters водещите Джейми Хайнеман и Адам Савидж констатират, че ако под вратата е била поставена спасителна жилетка, това е щяло да създаде достатъчно плаваемост за Джак и Роуз, за да оцелеят. 
Първоначално Камерън се дразнеше от цялото това внимание към детайлите. Неговият коментар беше кратък: „Вижте, това е много, много просто“, заявява той през 2017 г. пред The Daily Beast.  „Четете страница 147 от сценария и там се казва: „Джак слиза от дъската и й отстъпва мястото си, за да може тя да оцелее“.
Но явно през годините е премислил някои детайли и Toronto Sun, цитирайки Postmedia, докладва, че режисьорът се е „заел“ сериозно с проблема и е поръчал „научно изследване, за да сложи край на цялото това нещо и да забие копие в сърцето му веднъж завинаги“. Изданието извежда следния цитат:  
„Оттогава направихме задълбочен съдебномедицински анализ с експерт по хипотермия, който възпроизведе сала от филма... Взехме двама каскадьори, които бяха със същата телесна маса като Кейт и Лео, и сложихме сензори навсякъде и вътре в тях и поставихме ги в ледена вода и тествахме дали биха могли да оцелеят чрез различни методи и отговорът беше, че нямаше начин и двамата да оцелеят. Само един можеше да оцелее.“
В началото на следващата година очакваме да се появи ремастерираната версия на „Титаник“, като тя ще бъде придружена от посветен на темата филм по National Geographic, който (очаквано) ще спомене и въпросното проучване.  
Със сигурност Джеймс Камерън се надява да не последват още 25 години дискусии.  

Снимки: YouTube

Виж още: Кои са сцените, които да не изпускате в Avatar: The Way of Water