Ще цитираме една изтъркана, но понякога вярна реплика от романа „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър: „Само защото си параноичен, не означава, че не те преследват“. Популярността на Airbnb и други неофициални платформи за наеми съвпадна с увеличеното производство на по-евтини скрити камери, което прави все по-вероятно вашият престой да бъде видян от лицето, което ви е отдало жилището под наем.

Искате ли да сте сигурни, че поверителността ви се зачита? Има няколко начина, по които можете някак си да разберете дали има скрити камери във вашето пространство.

Ако камерата иска да улови движение или да направи снимки в слабо осветени или тъмни помещения, тя обикновено използва инфрачервена (IR) светлина, която човешките очи не могат да разпознаят. Въпреки това дори ако не можете да видите инфрачервената светлина, излъчвана от камерата, сензорът на камерата на вашия смартфон трябва да може. При някои телефони само предната камера може да улавя инфрачервена светлина; в други, като Pixel 6, това работи както с предната, така и със задната камера.

Ако искате да го изпробвате, първо трябва да проверите дали и как телефонът ви намира IR сигнали с помощта на телевизор или друго дистанционно:

  • Включете камерата на телефона си и я насочете към дистанционното.
    Включете дистанционното и потърсете малка светлина, постоянна или мигаща. (Вероятно ще изглежда някак лилаво-розово, въпреки че е възможно и като лилаво-синьо.)
  • Ако сте опитали това с обърнатата назад камера и не сте видели малката светлина, опитайте с камерата отпред.
  • След това всичко, което трябва да направите, за да проверите за оборудвана с IR камера, е да направите стаята възможно най-тъмна (така че ако има камера, IR да се задейства) и след това бавно да сканирате стаята с телефона си. Ако има активна камера с инфрачервено осветление, трябва да можете да я намерите.

Ако се чудите дали има активна камера в стаята ви и IR трикът не работи (или защото няма камера, или камерата не е оборудвана с IR), тогава друг начин, по който евентуално можете да намерите активно устройство, е за да проверите какво друго е свързано към локалната мрежа.

Има редица приложения за мрежов анализатор, които могат да намерят кои устройства са свързани към вашата локална мрежа. Едно от тях е наречено Fing и е налично както за Android, така и за iOS, но има няколко налични полезни. Тези приложения могат да намерят и изброят всички устройства, които са във вашата мрежа; те също могат да ви позволят да потвърдите кои устройства разпознавате, така че да можете по-лесно да намерите всички, които не би трябвало да са там.

Нито един от тях не е безупречен, разбира се - те са просто възможни методи, които можете да опитате.

Снимка: Unsplash

Виж още: Разликата между Spotify, Apple Music и YouTube Music