В момента има няколко големи стрийминг платформи за музика, които се борят помежду си за потребители. До голяма степен става дума за вкус, понеже има много прилики – библиотека от десетки милиони песни, която се разширява ежедневно, както мобилни, така и десктоп приложения, опции за слушане, когато нямате достъп до интернет и така нататък.

Като изключим дизайна, останалите разлики може да бъдат трудни за откриване, затова днес ще поговорим за една съществена. И не, не става дума за битрейта и какво качество на аудиото предлага всяка от платформите. Има друга фундаментална разлика в това как работи Spotify спрямо останалите две.

Spotify може да се използва от смартфони, таблети, смарт часовници, лаптопи, смарт говорители, автомобилни аудио системи, телевизори – като цяло не липсва избор. Също така има и уеб плейър, не е задължително да теглите приложението, ако използвате Windows или macOS. Също така няма изключения откъм функции в зависимост от това през какво слушате.

Благодарение на Spotify Connect може да контролирате музиката, която слушате на едно устройство, от друго. Тоест, слушате музика от Spotify на компютъра, но ако влеете в мобилното приложение, веднага ще разбере, че слушате от същия профил на друго устройство и смартфонът се превръща в дистанционно управление. По същия начин може да слушате нещо на телефона си и в момента, в който той се свърже с колата ви, музиката се прехвърля безпроблемно към нея.

Apple Music и YouTube Music също са налични за голям брой устройства и Apple дори имат приложение за Android. Опциите за източници на слушане на музика са не по-малко и двете приложения също разполагат с уеб плейъри. Голямата разлика е, че при тези две платформи, слушането е персонализирано според източника, докато при Spotify не е. В Apple Music може да имате различни плейлисти – специфични за iPhone и други за MacBook. В YouTube Music може да си отворите няколко браузъра и от всеки да звучи различна музика едновременно. В Spotify не може едновременно от няколко устройства да звучи музика.

В обратния ред на мисли при Apple Music и YouTube Music прескачането от устройство на устройство не е толкова изгладен процес, защото трябва ръчно да пуснете наново същата песен. Тоест, ако отворите iPhone-а си, той няма автоматично да засече, че в същия момент слушате Apple Music от лаптопа. Не е най-голямата разлика на света и не може да се каже кой от двата варианта е по-добър, по-скоро зависи как вие самите предпочитате да слушате любимите си парчета.  

 

Снимки: Unsplash

Вижте още: YouTube Music ни показва песните, които ни надъхваха през 2022 г.