Бюрото за финансова защита на потребителите в САЩ предупреждава американците да не държат парите си в приложение за разплащане.

Средствата, съхранявани в популярни приложения като Venmo, PayPal и CashApp, са по-податливи на финансова несигурност, тъй като сметките им може да не осигуряват федерална застраховка на депозитите чрез Федералната корпорация за застраховане на депозитите или Националната администрация на кредитните съюзи, се посочва в публикуван тази седмица съвет на федералния орган за защита на потребителите.

Ако някое от тези приложения за разплащания се провали или фалира, потребителите могат да рискуват да загубят парите си, заяви федералната агенция, като отбеляза, че информираността за този вид застраховка на депозитите е станала по-важна след фалитите на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic Bank през тази година.

"Популярните приложения за дигитални разплащания все по-често се използват като заместители на традиционна банкова или кредитна сметка, но не разполагат със същите защити, които да гарантират сигурността на средствата", пише в прессъобщение директорът на CFPB Рохит Чопра.

За да не рискуват парите си, CFPB заяви, че потребителите трябва да прехвърлят всички пари, които се държат в приложение за разплащания, към федерално застрахована сметка.

Миранда Марговски, говорител на Асоциацията за финансови технологии - която представлява PayPal и други компании за финансови технологии, - заяви в изявление, че милионите американци и фирми, които използват сметки в платежни приложения, са защитени.

"Тези сметки са сигурни и прозрачни, като потребителите получават FDIC застраховка на сметките си в зависимост от продуктите, които използват", каза Маргоуски. "Членовете на FTA предоставят ясни и лесни за разбиране условия във всички свои продукти и дават приоритет на защитата на потребителите на всеки етап от пътя."

В своя доклад регулаторът очерта сценариите, при които средствата, прехвърлени чрез приложения за плащане, могат да бъдат федерално застраховани.

Например парите на Venmo - което е собственост на PayPal - могат да получат проходна застраховка, ако са добавени чрез директен депозит, функцията му cash-a-check или чрез закупуване или получаване на криптовалута. Парите, държани в банките, участващи в програмата на Venmo - Goldman Sachs, Wells Fargo и Bancorp Bank, - могат да бъдат покрити от застраховка на депозитите.

Говорител на Zelle, друго популярно приложение за разплащания, подчерта, че приложението не "държи сметки, не прехвърля средства и не урежда транзакции", като добави, че всички средства, които се прехвърлят чрез мрежата му, са по федерално застраховани сметки.

"Парите обикновено се изпращат за минути от една банкова сметка в друга за регистрираните потребители - парите никога не са в приложение на трета страна", каза говорителят.

Zelle не беше посочена сред другите платформи за разплащания в доклада на CFPB за тези приложения и техните предложения за застраховане на депозити.

В допълнение към констатацията, че средствата, съхранявани в приложенията за разплащане, нямат федерална застраховка, регулаторът заяви, че 3 от всеки 4 американци използват приложение за разплащане, а тези компании често инвестират в средствата, които се съхраняват в техните приложения, което им позволява да печелят пари от техните потребители.

Неотдавнашно проучване на Pew Research Center установи, че 34% от потребителите на приложения за разплащания имат малко или никакво доверие в сигурността и поверителността, осигурявани от тези приложения.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китай изтри 1.4 милиона публикации и 67 хиляди акаунта в рамките на мащабна акция в социалните мрежи