Пазарът на смартфони в Европа отчита най-голям растеж през Q3 2019 г. С пазарен дял от 30.4 процента лидер в доставките на Стария континент е Samsung, като гигантът е продал 18.7 милиона телефона.

Въпреки обтегнатите отношения с някои правителства Huawei е продал 11.6 милиона телефона през последното тримесечие срещу 8.5 милиона за Q2. Това дава на Huawei второ място на европейския пазар с дял от 23.9 процента. На трето място на континента по данни на маркетинговата компания Canalys е Apple. Американците са продали 9.8 милиона телефона, но това е с 4 процента по-малко от същото тримесечие миналата година. На четвърто място се нарежда Xiaomi с 5.5 милиона продажби, което е скок с цели 73 процента спрямо предната година и е достатъчно за 10.5 процента пазарен дял. Растежът на Xiaomi се обяснява с агресивната експанзия на компанията в Европа през миналата година.

С 0.9 милиона продадени бройки и пазарен дял от само 1.8 процента на пето място остава HMD Global. Продажбите на компанията обаче са паднали с 21 процента за една година и показват, че интересът към марката Nokia e само временен.

Според анализаторите в Европа се харчат най-добре апарати от среден и висок клас и балансираният пазар привлича вниманието на много китайски производители.

Виж още: Предварително заредените приложения в евтините Android модели: пряк път за опасности

Тагове: