Компанията за киберсигурност Kryptowire обяви новия си доклад за ситуацията с предварително инсталираните от производителите приложения и фърмуер на Android устройства. Както може да си представите, тя е открила над 140 уязвимости, които могат да бъдат използвани със зловредни цели. 

Точно 146 приложения, които идват предварително инсталирани на евтини Android телефони, могат да правят пакости като да подслушват през микрофона, да изпращат данни на производителя без знанието на потребителя и самоволно да променят разрешенията си за достъп.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Експертите са открили тези бъгове в телефони от 29 различни производители, вариращи от слабо познати имена като Cubot и Doogee до гиганти като Sony. Имайки предвид, че средният Android телефон идва с десетки или дори стотици предварително инсталирани приложения, често в пакет и съответно незабележими, тези уязвимости представляват сериозна заплаха за потребителите.

Проблемът не е нерешим. Според експертите Google може да приложи по-подробен анализ на кода и да поиска по-голяма отговорност от производителите, чиито софтуер влиза в Android екосистемата. Освен това законодателите могат да изискват от компаниите отчетност за приложения, излагащи на опасност личните данни на потребителите.

Въпросът разбира се е дали Google и останалите ще имат волята да вземат необходимите мерки.

Виж още: Как да поддържате красиво тяло посредством модерните технологии