Определено трудни времена за Meta - финансовите резултати на компанията за последното тримесечие са далече от идеални, а наскоро бяха уволнени над 11 000 служители. Сега лошият късмет на компанията доведе до глоба от 265 милиона евро. Санкцията е заради това, че гигантът не е успял да предотврати изтичането на данните на 533 милиона потребители на Facebook. Според доклад на Independent.ie това е втората глоба, наложена от Ирландската комисия за защита на данните (DPC) само през последните няколко месеца, след наложеното през септември наказание от 405 милиона евро.  
Изтичането на данни се е случило през април 2021 г., като сред тях е имало телефонни номера, дати на раждане, имейл адреси и местоположение - информация, която може да бъде използвана при фишинг и други атаки. Освен това чувствителни детайли като личната информация на действащи съдии, затворнически служители, социални работници, журналисти и други е публикувана онлайн.

 
Meta, очаквано, се опита да обвини хакери за атаката, но регулаторът на Ирландия отсъди, че компанията не е спазила задълженията на GDPR за „защита на данните по проект и по подразбиране“. В съобщение за новини пише, че други органи за защита на данните в ЕС са „съгласни с решението на DPC“. 
Компанията каза, че ще преразгледа решението на DPC Ireland, но все още не е решила дали да обжалва. „Неоторизираното изтриване на данни е неприемливо и противоречи на нашите правила“, добави говорителят на компанията в изявление пред The Wall Street Journal.  

Снимка: Unsplash

Виж още: Телефонните номера на близо 500 млн. потребители на WhatsApp по целия свят се продават

Тагове: