Скорошни доклади разкриват мащабна заплаха за сигурността, тъй като хакери твърдят, че имат достъп до потребителски данни на WhatsApp от милиони потребители на Android и iOS като част от ново изтичане. Докладите разкриват твърдение, направено от определени лоши актьори в платформа, популярна сред хакерите. Дори конкретен потребител на платформата излезе преди няколко дни, за да продаде предполагаеми потребителски данни, изтекли от WhatsApp.

Данните, до които този хакер твърди, че има достъп, изглежда са от базата данни на WhatsApp за 2022 г. Освен това се твърди, че това изтичане на данни засяга общо 80 държави. Няма потвърждение за автентичността на твърдението, но хакерът, отговорен за изказването, направи преглед на страните, засегнати от изтичането. Според хакера Египет има най-много изтичане на потребителски данни, което възлиза на 45 милиона потребители.

След като новината за това нарушение на данните стана публична, някои експерти по киберсигурност веднага изказаха мнение по въпроса. Хората от Cybernews успяха да се свържат с хакерите, продаващи тези данни, за да получат по-ясно разбиране на проблема на място. Престъпниците дори решиха да споделят „извадка от данни“ с екипа на Cybernews.

На база своите открития Cybernews успя да потвърди, че числата в извадката, изпратена от хакера, са реални потребители на WhatsApp. Но как тези хора са успели да получат достъп до данни, които са предназначени да бъдат защитени от Meta? Експертите по въпроса твърдят, че вероятно хакерите са използвали процес, наречен scraping.

Това може да не е точният случай, но посочва пропуските в сигурността в рамките на Meta и как гигантът защитава потребителските данни. Въпреки че броят потребителски данни на WhatsApp, налични за продажба, както е даден от хакера, не е сигурен, някои хора може да започнат да получават обаждания и съобщения от непознати номера. Изтеклите числа също могат да се превърнат в инструменти за използване от злонамерени лица в различни измамни дейности по целия свят.

Meta тепърва ще коментира този проблем и как обработва данните на своите потребители. Компанията майка на WhatsApp ще трябва да подобри своите практики за сигурност, за да защити потребителските данни. Повече информация за това и възможно изявление от Meta може да бъде налице през следващите седмици.


Снимка: Unsplash

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността