Европейската комисия разреши придобиването на мобилните звена на Telenor Group в България, Унгария, Сърбия и Черна гора от чешкия инвестиционен фонд PPF Group. Сделката беше обявена в началото на годината и трябваше да мине одобрението на антимонополните регулатори в Брюксел, за да се финализира. Причината е, че придобиването засяга множество компании на няколко пазара на Стария континент, което наложи намесата на ЕК. В края на март норвежкият гигант Telenor обяви, че се изтегля от Източна Европа и продава активите си на чешкия фонд PPF Group, който е собственост на милиардера Петр Келнер. Транзакцията е за 2.8 млрд. евро. По този начин вече вторият по големина мобилен оператор в България по брой абонати официално е с нов собственик.

Решението на Брюксел

Становището на ЕК е, че сделката не повдига опасения за нарушаване на конкурентността в телеком сектора в засегнатите от нея държави. На първо място няма да има хоризонтално припокриване, като бизнесите на двете страни по транзакцията оперират в съответните територии (Telenor – в България, Унгария, Сърбия и Черна гора, а телеком активите на PPF – O2 в Чехия). На второ място влиянието им на наднационално ниво не е голямо, че да доведе до концентрация и потенциално изкривяване на цените на едро и роуминг.

Големите амбиции и българският регулатор

PPF и Петр Келнер имат амбициозни планове за България, като обявиха, че ще придобият и медийната група на „Нова“ за 185 млн. евро в кеш. По този начин чешкият милиардер ще получи силен телеком играч и една от най-големите медийни и рекламни компании в страната. Последната сделка беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с мотивите, че българската група разполага с прекалено голям дял на пазарите за телевизия и реклама. Развитието по това решение, както и дали Петр Кленер и PPF ще обжалват се очаква да се разбере през следващите седмици.

Стабилният български оператор

Българското звено на Telenor Group – „Теленор България“, обяви добри финансови резултати за второто тримесечие на годината. Мобилният оператор отчете увеличение на приходите от 163 млн. лева спрямо същия период на 2017 г. до 175 млн. лева през настоящата. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) нараства от 63 на 68 млн. лева на годишна база. Стабилно се увеличава и друг важен показател – средномесечният приход от абонат (ARPU) от 13.5 на 14.9 лева.