Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря продажбата на „Нова броудкастинг груп“ от финансовата група PPF на чешкия милиардер Петр Келнер. Причините посочени в решението на регулатора се казва, че българската група разполага с прекалено голям дял на пазарите за телевизия и реклама. При първия КЗК посочва между 30 и 40% на база зрителска аудитория за 2017 г., както и е в същия диапазон при приходите за 2016 г. Анализът на комисията установява, че пазарният дял на „Нова броудкастинг груп“ при рекламата е между 40 и 50% по данни на Nielsen и GARB. В началото на годината чешкият милиардер Петр Келнер обяви, че ще придобие и друг голям български актив – мобилния оператор „Теленор“. Там сделката е в комплект заедно със звената на норвежкия гигант в Унгария, Сърбия и Черна гора. Затова тя се разглежда и чака одобрение от Европейската комисия заради паневропейското естество на транзакцията. Очаква се в следващите седмици да бъде обявено нейното решение.

На пазар в България и региона

Чешкият милиардер Петр Келнер и неговия фонд PPF Group обявиха, че ще платят 185 млн. евро кеш на шведската MTG за „Нова броудкастинг груп“. В нея влизат телевизиите „Нова“, платените канали на „Диема“ и има частичен контрол върху дигиталната група „Нетинфо“, към която спадат една от най-големите местни електронни пощи – abv.bg и сайта за видеосподеляне Vbox7.com. Към тях може да добавим и цяла плеяда от интернет медии – Dariknews.bg, Vesti.bg, Gong.bg, Sinoptik.bg и др. Отделно PPF ще плати 2.8 млрд. евро на норвежкия гигант Telenor за неговите звена в България, Унгария, Сърбия и Черна гора. По този начин, чешкият фонд ще инвестира 3 млрд. евро в огромни активи из Източна Европа, които варират от мобилни оператори, през ТВ канали и онлайн медии.

PPF Group с все повече фокус към телекомите

PPF Group разширява портфолиото си все повече с фокус към телеком сектора. Със закупуването на целия бизнес на Telenor в региона чешкият фонд се превръща в истински телеком гигант в Източна Европа, което прави и Петр Келнер мобилен магнат. Компанията придобива 66% от чешкия оператор Telefonica CR за 63.6 млрд. крони през 2013 г. След две години операторът се разцепва на две – CETIN, който предоставя фиксирани услуги, и O2 CR, който отговаря за мобилния бизнес. През 2016 г. PPF става едноличен собственик на първата компания и разполага с 83% дял от втория. Също така O2 CR притежава мобилни звена в Словакия, Австрия и Германия. PPF се смята за един от най-големите фондове в района с общо около 35 млрд. долара активи. Освен в телеком индустрията PPF има активи в различни сектори, като банковия, потребителското кредитиране, недвижими имоти и добива на полезни изкопаеми.