В продължение на години държавите по света търсят начини за регулиране на използването на безпилотни дронове. САЩ се лута напред-назад в това да кара хората да регистрират своите нетърговски безпилотни летателни апарати, докато Китай задължи собствениците да регистрират дронове си, ако те са по-тежки от 250 грама. Това са само малки стъпки по пътя към пълноправния набор от правила за ползване на безпилотни дронове.

Но Европа току-що направи важна стъпка в тази посока. Европейската комисия пусна проект за стандартизация, който ще обедини законите в целия ЕС и ще трябва да заработи от 2019 г.

В момента законите, свързани с безпилотни дронове, са различни в различните страни от ЕС като Франция, Италия и Германия. Новите мерки ще създадат едно общо въздушно пространство за дронове, наречено на U-Space. То ще обхваща надморска височина до 150 метра. U-space ще се регулира от система, подобна на съществуващото управление на въздушния трафик. Тя ще бъде автоматизирана с помощта на инструменти като електронна идентификация и гео ограда.

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) работи с държавите членки и индустрията, за да излезе с правила за безопасност, които са всеобхватни за територията на ЕС. Европейската комисия ще финансира интеграцията на безпилотни дронове в съществуващата авиационна система, а група от експерти ще сглобят бъдещите правила и препоръки.