Прието е да се счита, че хората са се зародили в Африка, откъдето се е случило и последващото им разпространение по света. Ново изследване обаче рисува съвсем друга картина за появата на човечеството и разпространението му. Според мнението на някои учени, ако хората са се появили по-рано, което се споменава в много нови изследвания, то това се е случило не в Африка а в европейските савани.

Развитието на човекоподобните маймуни се е случило в различните краища, примерно преди 5 - 7 милиона години, чрез кръстосване между породите и хибридизация. Как се е случило всичко това, е мистерия, но е известно, че Източна Африка се явява родината на най-ранните предци на човека, като според едно от доказателствата в тази теория наш общ прародител е сахелантропът, живял преди около 7 милиона години в Централна Африка. Ето обаче, че според най-новите изследвания на кости, открити неотдавна на територията на Гърция и България, там е съществувал хоминид (човекоподобен), живял стотици хиляди години по-рано.

Нашето откритие разкрива нов сценарий за началото на човешката история – находките позволяват да се проследи разделението и разселването на човека и шимпанзето в Средиземноморието“, казва Дейвид Бегън – съавтор на едно от изследванията. „Резултатите от изследванията поставят под съмнение приетата от всички теза в палеоантропологията, че човешкият вид води началото си от Африка.“ Средиземноморските кости са от вид, наречен Graecopithecus freybergi – едни от най-малко проучените европейски маймуни. Относно челюстите, открити в Гърция, учените са на мнение, че става въпрос за хоминиди, тъй като корените на зъбите са слети един до друг. Според изследователите възрастта на откритите кости е в порядъка на 7.24 и 7.175 милиона години, като по това време и двата участъка, където са открити костите, са били сухи и плодородни. Разбира се, направените открития са твърде малко, за да може да се твърди със сигурност, че европейската теория е правилната, затова учените трескаво издирват нови доказателства.