Към днешна дата две интернет компании разработват проекти, чрез които ще се опитат да направят интернет достъпен от всяка точка на планетата Facebook и Google. Информацията, която имахме досега, беше, че Facebook ще използва летателни апарати, захранвани от слънчева енергия, които няма да кацат често. Но днес научаваме, че един от лидерите на проекта на Facebook е разкрил интересни подробности, включително и факта, че Facebook предвижда безпилотните самолети да бъдат с размерите на Боинг 747. Те ще могат да летят в продължение на месеци или дори години!

Както Яел Магуайър, инженерен директор във Facebook Connectivity Lab, заяви в интервю в Mashable's Social Good Summit в понеделник: "Нашите безпилотни самолети трябва да летят в продължение на месеци или може би години - те всъщност трябва да летят над времето (има предвид климатичните промени) и над цялото въздушно пространство."

Магуайър също казва, че безпилотните дронове трябва да се разглеждат като стандартни самолети, защото ще бъдат "приблизително с размерите на пътнически самолет, Боинг 747". Той прави сравнение между един безпилотен самолет, намиращ се в лабораторията на Facebook, и "шест или седем Тойоти Приус", но отбелязвайки, че самолетът ще тежи колкото четирите гуми на един от автомобилите.

Все още не е ясно къде и кога Facebook ще пусне първите си интернет дронове, но Магуайър се надява, че от компанията ще бъдат в състояние да тестват един от тях в САЩ през 2015 г. Също така се обсъждат и още 21 държави като Индия, страни от Латинска Америка, Африка и Азия. Не е ясно и как Facebook ще се справи с различните законови ограничения при въздухоплаването във всяка една от тези страни.

Компанията на Марк Зукърбърг се е заела доста сериозно да достави интернет свързаност навсякъде чрез своята неправителствена организация Internet.org, стартирала миналата година. Говорителят на Facebook заяви, че компанията не работи с други хора по своя проект за безпилотните самолети.