Почти е невъзможно да не сте попадали на оплакване, че дадени публикация или снимка са докладвани за нередности и са били премахнати от социалните мрежи. Някои профили дори получават ограничение за определен период от време, което със сигурност е изключително неприятно. Според ново съобщение обаче правилата са ревизирани и потребителите на Facebook по-рядко ще попадат в „затвора на Meta“ заради нарушаване на разпоредбите. Тези промени идват след дългогодишен отпор от страна на заинтересовани страни, които критикуват „непропорционалните и непрозрачни“ политики на компанията относно „ударите“, които могат да доведат до маркиране на иначе доброкачествено съдържание като вредно. Междувременно действителното, по-сериозно вредно съдържание продължава да се промъква през пролуките на модерацията.

Оттук нататък системата за санкции на Facebook ще се фокусира повече върху предоставянето на контекст и прозрачност на потребителите относно причините, поради които дадено съдържание нарушава правилата на Facebook, отколкото върху незабавното налагане на ограничения или спиране на достъпа. Тридесетдневните ограничения за публикуване на съдържание - едно от най-тежките наказания - вече ще се налагат само след седма публикация, която нарушава общите правила. По този начин Meta ще прилага наказанията само върху „постоянни нарушители“, които продължават дори след многократни предупреждения. На теория това би трябвало да даде възможност на потребителите да се поучат от грешките си и да предотврати блокирането на някои от тях поради неразбиране на грешките им. 
„В рамките на новата система ще се съсредоточим върху това да помогнем на хората да разберат защо сме премахнали съдържанието им, което е доказано по-ефективно за предотвратяване на повторни нарушения, вместо толкова бързо да ограничаваме възможността им да публикуват“, заяви по отношение на съдържанието Моника Бикерт, вицепрезидент на Facebook за политиката.

Но това се отнася само за по-благоприятните случаи: в ситуации, в които потребители публикуват изображения, съдържащи експлоатация на деца, терористично съдържание или други по-тежки материали, Meta заявява, че все още поддържа политика на незабавни действия срещу въпросните акаунти.  
„Въвеждаме тази промяна отчасти защото знаем, че невинаги се справяме правилно“, добавя Бикерт. „Така че вместо потенциално да наказваме прекалено много хора с по-малък брой удари от нарушения с ниска степен на сериозност и да ограничаваме възможността им да се изразяват, този нов подход ще доведе до по-бързи и по-ефективни действия за тези, които постоянно нарушават нашите политики.“
Голяма част от потребителите, които твърдят, че са невинни, всъщност са нарушили условие на Facebook, без непременно да знаят това. Има обаче и други случаи, в които до голяма степен автоматизираната система за модериране на Meta просто греши и маркира потребители по неточни или безсмислени причини.  
С новия, по-свободен подход Меtа се опитва да намери златната среда. Компанията твърди, че вътрешните ѝ проучвания показват, че 80% от потребителите с малък брой наказания за нарушаване на правилата не се пробват да нарушат политиката отново през следващите 60 дни. Това предполага, че предупрежденията или други леки сигнали за нарушители от по-ниско ниво доста добре предотвратяват повторни случаи. Останалите 20% от умишлените опити стават обект на ограничения на акаунти. Очевидното опасение тук е, че промяната на политиката може да даде на вредните потребители по-голяма свобода на действие в момент, когато дезинформацията, тормозът и общата токсичност все още са широко разпространени в социалните медии. Meta изглежда уверена, че това няма да се случи. 
„С тази актуализация все още ще можем да поддържаме приложението си безопасно, като същевременно позволяваме на хората да изразяват себе си“, каза Бикерт. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Facebook и Instagram най-накрая ще предлагат платени услуги на потребителите