Вълната от съкращения обхвана технологичния бизнес още в края на миналата година, като от Meta нарекоха освобождаването на над 11 000 служители едно от „най-трудните решения“. Преди няколко седмици беше намекнато, че явно тенденцията ще се запази и се задават нови съкращения в опит за намаляване на разходите.

 
Както знаем, основният фактор това да се случва точно при Meta е решението им за увеличаване на работната сила, като от 2019 г. допреди съкращенията броят на служителите беше удвоен.  
Преди няколко дни The Washington Post коментира, че този път ще бъдат съкратени предимно мениджъри от средно ниво. Това означава, че няма да има екипи с „мениджър на мениджъра на мениджъра“, а ако лидерите желаят да запазят работата си, то те най-вероятно ще трябва да се съгласят да заемат позиции от по-ниско ниво.  
Разбира се, ще бъдат стопирани и някои проекти, като ръководителите на Meta „оценяват най-евтиния начин за изпълнение на най-необходимите задачи“, което „ще засегне непропорционално работниците в неинженерни роли“.  
Въпреки това запознати коментират, че е малко вероятно (но не е изключено) съкращенията да се случат в един ден, „но вероятно ще се разпространят в цялата компания през следващите месеци“. Директорът за политически комуникации на Meta Анди Стоун се противопостави на гледната точка на The Washington Post, но това все още не означава, че съкращенията ще останат в категория слухове.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Facebook и Instagram най-накрая ще предлагат платени услуги на потребителите