От вчера голяма част от потребителите на Facebook и редица свързани с него услуги като Instagram, WhatsApp и дори VR платформата Oculus изпитват сериозни затруднения с използването им. Проблемите варират от невъзможност за изпращане на съобщения през Messenger и писане на постове до тотален отказ на достъп до потребителски акаунти.

Първоначално проблемите изглежда бяха локализирани в района на Латинска Америка, като в Бразилия нещата бяха най-сериозни. Постепенно обаче драмата се разпространи навсякъде и в късния следобед почти цялата мрежа от Facebook услуги беше засегната.
Изглежда най-зле бяха нещата при Instagram, където секцията Stories изобщо не работеше заедно с опцията за изпращане на директни съобщения, а бутонът за постване на ново съдържание беше неактивен. Засегната беше дори системата за качване на реклами във Facebook и при опит за публикуване на реклама системата връщаше вътрешно съобщение за грешка.

Според първите реакции на Facebook, публикувани в Twitter, проблемите не са свързани с DDoS атака, каквито бяха първоначалните спекулации на много от потребителите.
Малко по-късно през деня дори системата на Oculus беше засегната. Потребители в Калифорния се оплакаха, че им е отказан достъп до редица мултиплейър игри през Oculus store, както и достъпът до пространството Oculus Home.
Опциите за вписване с Facebook в много приложения като Tinder и Spotify също отказваха да работят.

От Facebook, разбира се, продължават да се борят по проблемите, но по всичко личи, че засега те все още не са овладени...

Тагове: