Менг Уанжоу, финансовият директор на Huawei, е билa арестувана във Ванкувър, Канада. Причината са подозрения, че е нарушила щатските търговски санкции срещу Иран, твърди канадското издание The Globe and Mail.

Най-големият производител на телеком оборудване и вторият най-голям смартфон производител в света потвърди новините пред TechCrunch. От китайската компания добавиха, че срещу Менг, която е дъщеря на основателя на Huawei, Рей Женгфей, са повдигнати “неопределени обвинения”. Говорител на Huawei сподели с TechCrunch, че “Huawei спазва всички приложени закони и регулации, където оперира, включително приложения контрол на износа и законите за санкции и регулации на ООН, САЩ и ЕС”. Говорителят допълва, че “на компанията е осигурена много малко информация относно обвиненията [срещу Менг Уанжоу] и не е наясно с каквото и да било нарушение от страна на г-ца Менг”.

Според The Globe and Mail Менг е арестувана още на 1 декември, а за днес е насрочено изслушване за освобождаване под гаранция. От Huawei изглежда потвърждават тази информация, тъй като в изявлението, цитирано от Tech Crunch, се споменава, че Менг ще “посрещне обвиненията” в източния район на Ню Йорк.

Китайското правителство осъди задържането като "нарушаващо човешките права", пише BBC. Пекин поиска незабавното освобождаване на Менг Уанжоу и моменталното разясняване на причините за ареста й.

Напомняме, че искрите между САЩ и Huawei прехвърчат още от 2016 г. и отношенията им продължават да се влошават. Особено след като през август президентът Доналд Тръмп подписа закон, който забранява на правителствени агенции да използват продукти и услуги от китайските компании Huawei и ZTE. Освен това щатските законодатели активно насърчават Канада на изключи Huawei от 5G плановете си.

Тагове: