С Y-серията Huawei щурмува ниския и средния клас Android смартфони. Y6 е “средният” брат, който предлага по-приятен дизайн, по-голям дисплей, по-добра камера и по-висока производителност от Y5, но не е така зареден с екстри като големия Y7 Prime. Заслужава ли си да платите малко отгоре, за да получите всичко това спрямо Y5? Нека видим!

Комплектът включва смартфона, книжка с инструкции, microUSB кабел и зарядно.

Дизайн и конструкция

Huawei Y6 прави впечатление на елегантен смартфон с изчистения си дизайн и изтънените рамки около екрана. Удобен за държане и лек, той има пластмасов заден панел и метална рамка. Конструкцията е изрядна - няма луфтове, бутоните не "играят" и теглото е равномерно разпределено, което е рядкост дори при върховите модели. Капсулиран е, което означава, че не може да отстраните задния капак, за да смените батерията.

В горния край смартфона има 3.5 мм жак за слушалки, а на долния има microUSB порт в средата, заобиколен от дупки за говорителя. Моделът е наличен в черно, синьо и златно, като аз тествах златната версия.

Екран

Екранът на Y6 е 5.7 инча по диагонал и предлага резолюция 720 x 1440 пиксела (HD+) в модерното съотношение 18:9 - нещо, което засега не откривам в други модели от този ценови клас на българския пазар. Има и фабрично инсталиран скрийн протектор. Образът е ясен и цветовете са добре балансирани - нито прекалено наситени, нито безжизнени, като температурата по подразбиране клони към топло. Можете да промените цветовата температура по всяко време, ако нещо не ви изглежда наред.

Максималната яркост е достатъчна за добра работа дори под силна слънчева светлина. Минималната яркост също осигурява приятна работа при малко светлина, а режимът за редуциране на синята светлина предпазва зрението ви. Зрителният ъгъл е отличен - нещо напълно очаквано от висококачествения IPS LCD панел.

Камера

Смартфонът има една основна 13-мегапикселова камера с PDAF автофокус и 5-мегапикселова предна камера, като и двете имат светкавици - още една екстра, нехарактерна в този ценови клас. На слънчева и дневна светлина снимките впечатляват с детайл и яснота, а благодарение на PDAF фокусът е бърз и точен. Цветовете се запазват сравнително неутрални. Нощните снимки със светкавица са добре осветени и нивото на шум е приемливо, но филтрирането води до леко замазване на детайлите.

Камерата поддържа HDR и има специални режими за заснемане на ястия и сканиране на документи, които можете да изтеглите от прозореца за смяна на режима. Само трябва да приплъзнете от ляво надясно, за да се появи. Видеозаписът е с максимална резолюция 1080p в съотношение 16:9 и предлага доста приятно качество на картината, като улавянето на движещи се обекти или резките промени в сцената се осъществяват без изкривяване на образа благодарение на PDAF.

 

Предната камера прави доста прилични селфита без дефекти като разфокусиране или изкривяване на чертите. Светкавицата върши много добра работа в условия на слаба осветеност и запазвай добри цветове. Снимките не са твърде шумни, но отново излизат леко замазани заради филтрирането. Като цяло може да разчитате на двете камери и предвид цената на смартфона съм много впечатлен от представянето им.

Операционна система

 

Huawei Y6 работи с Android 8.0 и интерфейса EMUI 8. В хода на ревюто Huawei на два пъти актуализира софтуера, което говори за надеждна поддръжка - честа практика е смартфоните в достъпния ценови клас да бъдат пренебрегвани в това отношение. EMUI 8 е ненатрапчив и приятен за работа, изчистен от излишни приложения и тежки графики.

Нещо, с което Y6 блести сред конкуренцията в класа си, е наличието на лицево отключване! На дневна светлина системата работи бързо и точно Но, уви - както и очаквах, лицевото отключване не функционира при липса на осветление.

Интерфейсът е изцяло преведен на български (ако желаете). Услугите на Google, включително Play Store, са безпроблемно интегрирани. Клавиатурата е SwiftKey, която всеки от нас вече обича да използва. Регистрацията с Huawei ID ви дава достъп до богатия на приложения магазин Huawei AppGalery. На смартфона са предварително инсталирани 5 игри, които спокойно може да изтриете, за да освободите място, ако не обичате да играете. 

Huawei предоставя и удобен облак за съхранение на контакти и календар. За съжаление автоматичното качване на снимки от галерията не е достъпно за България, поне към този момент. Като изключим това, нямам забележки към софтуера на Y6. Приложения като HiCare например са изключително удобни, за да получите отговор на почти всички въпроси, които бихте имали за устройството. 

Производителност и параметри

Y6 е базиран на чипсета Qualcomm Snapdragon 425, разполагащ с четириядрен процесор на 1.4 GHz и графично ядро Adreno 308. Той е комбиниран с 2 GB RAM памет и 16 GB разширяемо пространство. Скоростта на работа е относително плавна - в никакъв случай не е светкавична, но не е и толкова бавна, че да ви дразни. 3D игри като Asphalt: Nitro вървят и изглеждат добре. Браузването с Chrome е безпроблемно, както и навигацията из операционната система. Смартфонът е двусимов, като позволява да държите 2 SIM карти и една microSD карта едновременно. Батерията е с капацитет 3000 mAh и издържа около 10 часа нормална работа. Макар и малко муден, мисля, че Y6 няма да ви разочарова откъм производителност предвид достъпната му цена.

Мултимедия

Екранът на Y6 е чудесен за гледане на видео. Звукът е на ниво - и от вградения високоговорител, и от слушалката. Смартфонът поддържа функция за активно филтриране на шума, благодарение на което отсреща винаги ще ви чуват ясно дори в шумна среда. А със специалната опция Group Music HUAWEI Y6 2018 ще може да свържете до 8 устройства, които да ви осигурят многоканално озвучаване и страхотен звук за парти. Тези две услуги ще бъдат налични съвсем скоро с предстоящите софтуерни актуализации на Huawei. 

Цена

На цена около 265 лв. в магазин Huawei Y6 в момента е почти без аналог. Трудно ще намерите на пазара актуален смартфон, който да предлага елегантен дизайн, качествен дисплей, приятна камера и приемлива производителност на такава цена. Мисля, че Y6 е доста добра сделка и определено надминава очакванията в своя клас.

Тагове: