С Y-серията Huawei щурмува ниския и среден клас Android смартфони. Y7 Prime е големецът в редиците ѝ, създаден за почитателите на големи смартфони. Моделът се отличава с някои качества, които са все още рядкост в ценовия му клас - говоря най-вече за двойната камера, но наличието на лицево отключване в комбинация със скенер за пръстови отпечатъци, и - не на последно място - дисплей в модерното съотношение 18:9 - определено са сериозни поводи да му обърнете внимание. Нека видим дали Y7 Prime е нещо повече от изряден списък с технически характеристики.

Комплектът включва смартфона, книжка с инструкции, microUSB кабел и зарядно.

Дизайн и конструкция

Y7 Prime е голям, но не и несъразмерен. Удобен е за държане и също така доста лек. Задният панел е пластмасов а рамката - метална и много елегантна. Конструкцията е здрава - няма луфтове, бутоните не "играят" и теглото е равномерно разпределено - учудващо предвид наличието на двойна камера, която по принцип би го направила по-тежък в горната част. Камерата стърчи, но не е нещо фрапантно.

Смартфонът е капсулиран, което означава, че не може да отстраните задния капак, за да смените батерията. Разположението на бутоните е стандартно - намират се отдясно, като бутона за включване и изключване е под този за регулиране на силата на звука. Жакът за слушалки и microUSB портът са разположени в долната част, а дупките за говорителя са изнесени вдясно. Като цяло дизайнът е ненатрапчив и стилен, а изработката - надеждна. Цветовете, в които се предлага са черен и син.

Екран

Екранът на Y7 е 5.99 инча по диагонал с резолюция 720 x 1440 пиксела (HD+) в съотношение 18:9. Приятно съм изненадан от качеството на образа - той е ясен, цветовете изглеждат добре балансирани, и екранът е ярък. Можете да промените цветовата температура по всяко време ако нещо не ви изглежда наред.

Максималната яркост е адекватна и боравенето с екрана под ярка слънчева светлина не е проблем. Минималната яркост също е удачна когато работите на тъмно, а режимът за редуциране на синята светлина предлага допълнителна застраховка за зрението ви. Зрителният ъгъл е безпроблемен, както подобава на добър IPS LCD панел.

Камера

Y7 Prime има двойна основна камера с главен 12MP сензор и 2MP спомагателен сензор за засичане на дълбочината. Фокусът е PDAF (фазово засичане), което означава бърз и точен фокус. Предната камера е 8MP. И двете разполагат с LED светкавици, така че правенето на нощни снимки и селфита не представлява никакъв проблем.

На слънчева и дневна светлина двойната камера се представя забележително добре! Снимките са много богати на детайли но образът никога не изглежда прекалено остър, което говори за добре балансирано филтриране.

Спомагателната 2MP камера видимо помага на Y7 Prime с улавянето на детайли в дълбочина, а PDAF автофокуса ви позволява да снимате и обекти в движение с лекота. Цветовете са леко затоплени, без да са нереалистични. Същото качество е постигнато и при нощната фотография със светкавица, където нивото на шума е ниско, осветлението е много добро, и детайлът се съхранява без замазване.

 

Камерата поддържа HDR и предлага допълнителни режими за заснемане на ястия и сканиране на документи, които можете да изтеглите от прозореца за смяна на режима - просто приплъзнете отляво-надясно, за да се появи.

Видеозаписът е с максимална резолюция 1080p в съотношение 16:9 и предлага повече от задоволително качество на картината, като улавянето на движещи се обекти или резките промени в сцената не предизвикват аномалии - отново благодарение на PDAF.

Добри думи мога да кажа и за предната 8MP камера. Селфитата са детайлни и с хубави цветове както денем, така и нощем. В нощните снимки обаче присъства шум.

С този модел Huawei категорично вдига летвата за камера при ценово достъпния клас смартфони. Производителят заслужава уважение, защото е намерил начин да предложи най-съвременна мобилна фотография в смартфон, който е по джоба на масовия потребител. Но все пак не бихме очаквали нещо по-малко от авторите на P20 Pro и Mate 20 Pro, нали?

Операционна система

 

Y7 Prime работи с Android 8.0 и интерфейса EMUI 8. EMUI 8 е ненатрапчив и приятен за работа, изчистен от излишни приложения и тежки графики. Нещо, с което Y7 блести сред конкуренцията в класа си е наличието на лицево отключване! Първоначалната ми скептичност бързо изчезна след като го тествах и останах приятно изненадан - на дневна светлина системата работи бързо и точно. Но уви, както и очаквах, лицевото отключване не функционира при липса на осветление.

Що се отнася до скенера за пръстови отпечатъци на задния панел, на него му трябва съвсем малко време да свикне със засичането на пръста ви, след което работи доста бързо и надеждно.

Интерфейсът има българско меню. Интеграцията с услугите на Google, включително Play Store, е безпроблемна. Клавиатурата по подразбиране е добрият стар SwiftKey, който навярно би свършил работа на всеки. Регистрацията с Huawei ID ви дава достъп до магазина за приложения Huawei AppGalery, който намирам за доста добре зареден. Смартфона пристига с инсталирани цели пет игри, като след регистрацията с Huawei броят им стана осем. Ако не играете, можете на спокойствие да ги изтриете, за да освободите място.

Говорейки за място, може да ползвате "облака"" на Huawei за съхранение на контакти и календар, но автоматичното качване на снимки от галерията за момента не е достъпно в България. Освен тази, нямам други забележки към софтуера на Y7. Хареса ми и приложението HiCare, откъдето може да получите обслужване по почти всякакви въпроси, свързани с устройството.

Производителност и параметри

Големецът на Huawei работи с чипсет Snapdragon 430, включващ осемядрен процесор на 1.4GHz и графичен ускорител Adreno 505. Той е комбиниран с 3GB RAM памет и 32GB разшируемо пространство. От трите Y-смартфона, Y7 Prime категорично е най-пъргав. Няма да усетите засичания и забавяния в работата, приложенията стартират бързо, браузването е безпроблемно и игрите вървят добре.

Смартфонът е двусимов, като позволява да държите 2 SIM карти и една microSD карта едновременно. Има и NFC, което е приятна екстра. Батерията е с капацитет 3000mAh и впечатлението ми е, че трябваше да е малко по-голяма предвид размерите на устройството. Все пак Huawei обещава до 13 часа непрекъснато гледане на видео. Като цяло смартфонът се държи много добре и е доста приятен за ползване.

Мултимедия

Екранът на Y7 Prime е много удачен за гледане на видео с размера и съотношението си. Звукът от вградения високоговорител е силен и ясен, както и този на слушалката. Активното филтриране на шума означава, че отсреща ще ви чуват ясно дори в шумна среда.

Цена

При цена от 350лв в магазина Huawei Y7 Prime е много примамливо предложение - най-вече благодарение на доста добрите камери. 

Тагове: