По време на вчерашното изслушване във Ванкувър, Канада, финансовият директор на Huawei, Менг Уанжоу, бе обвинена в измама и я грозят 30 години затвор, ако бъде осъдена. Това съобщават присъстващи на заседанието журналисти, цитирани от TechCrunch. Според информацията Правният департамент на САЩ обвинява Менг, че е позволила SkyCom, неофициална дъщерна фирма на Huawei, да осъществява бизнес в Иран, с който процес се нарушават щатските санкции срещу близкоизточната държава и се подвеждат американски финансови институции.

Канадският правен департамент се опитва да откаже пускането на Менг под гаранция с довода, че тя ще напусне Канада. Адвокатът на финансовия директор на Huawei се опитва да обори това с факта, че “Менг няма да изложи баща си с нарушаването на съдебна заповед”, пише Associate Press.

Менг може да бъде екстрадирана в САЩ, като процесът ще отнеме между няколко седмици и няколко месеца. САЩ има 60 дни да подаде заявката за екстрадация, която впоследствие трябва да бъде одобрена от канадския съд. До тогава Менг остава в ареста във Ванкувър.

Huawei направи официално изявление по въпроса:

"По време на трансферен полет през Канада корпоративният финансов директор на Huawei г-жа Менг Уанджоу е временно задържана от канадските власти по искане на САЩ. Съединените американски щати са пожелали екстрадирането на г-жа Менг Уанджоу, която се очаква да отговаря на неясни обвинения пред съда в Ню Йорк. На Huawei е предоставена оскъдна информация относно конкретните обвинения към г-жа Менг, а компанията не е запозната с каквито и да било неправомерни действия, извършени от страна на нейния представител. Huawei вярва, че правните системи в Канада и САЩ ще достигнат до справедливи заключения и развръзка на случая.

Huawei спазва всички законови и правни разпоредби на териториите на страните, в които оперира, включително и приложимите законови разпоредби за контрол върху износа и санкциите на ООН, САЩ и ЕС."

Вчера от китайския технологичен гигант допълниха, че днес ще се проведе повторно изслушване за пускането на г-жа Менг под гаранция. "Ще продължим с проследяването на изслушването за освобождаване под гаранция в понеделник. Имаме пълна увереност, че канадските и щатските юридически системи ще достигнат до правилното заключение."

Ще продължим да следим развитието по въпроса.

Тагове: