Протестите във Франция продължават и докато някои са на мнение, че социалните мрежи и видеоигрите влошават ситуацията, то законопроектите следват сходна посока. Според информация на Le Monde наскоро е приет нов законопроект, който ще позволи на полицията да получава дистанционен достъп до камерите, микрофоните и GPS на заподозрените в мобилни телефони и други устройства. 

Както съобщава изданието, законопроектът е критикуван от французите като "харта на шпионите", която позволява на полицията неограничен достъп до местоположението на гражданите. Освен това полицията може да активира камери и микрофони, за да прави видео- и аудиозаписи на заподозрени лица. Съобщава се, че законопроектът ще се прилага само за заподозрени в престъпления, които се наказват с минимум пет години затвор, а министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети твърди, че новата разпоредба ще засегне само няколко десетки случая годишно. По време на дебата по законопроекта френските политици са добавили поправка, която изисква одобрение от съдия за всяко наблюдение, провеждано в обхвата на законопроекта, и ограничава продължителността на наблюдението до шест месеца според Le Monde. 
Законопроектът идва, след като френското правителство вече разшири правомощията на полицията чрез технологиите. През 2021 г. The New York Times съобщи, че френският парламент е приел законопроект, който разширява възможностите на френската полиция да наблюдава цивилни граждани с помощта на безпилотни самолети. Тогава френският президент Еманюел Макрон твърдеше, че законопроектът има за цел да защити полицаите от все по-насилствените нагласи при протестиращите.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Apple Vision Pro в Европа едва в началото на 2025 г.