С навлизането на компаниите в разработването на изкуствен интелект се увеличават призивите за регулиране на тази бързо развиваща се технология. Досега ЕС беше водещ със Закона за изкуствения интелект. Сега управляващият орган на Съюза направи важна стъпка към превръщането на Закона за ИИ в действащ нормативен акт.

В сряда Европейският парламент прие първия проект на Акта за ИИ. Очаква се регламентът да бъде приет някъде по-късно тази година, след като Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС приключат преговорите.

Законът за ИИ се фокусира върху безопасното разработване и прилагане на ИИ инструменти като ChatGPT и Bard. Той поставя ограничения върху най-рисковите употреби на технологията, като например използването на софтуер за разпознаване на лица. Законът също така ще изисква от разработчиците на ИИ да бъдат по-прозрачни, като разкриват данните, използвани за създаването на техните програми.

Понастоящем проектът съдържа разпоредби, които биха попречили на инструментите на ИИ да генерират незаконно, расистко или пристрастно съдържание. Той е насочен и към това да се гарантира, че генериращият ИИ спазва международните закони за правата на човека.

Ако Законът за ИИ бъде приет, той ще се превърне в един от първите големи закони за регулиране на технологията. Това би поставило ЕС далеч пред други държави като САЩ и Китай на този фронт. Въпреки това американските законодатели наскоро внесоха подобни законопроекти. Един от тях изисква от компаниите да бъдат прозрачни, когато хората взаимодействат със съдържание с изкуствен интелект. Друг ще изисква от правителствените агенции да разкриват пред обществеността кога дадена агенция използва ИИ.

Снимка: Unsplash

Виж още: Чатботовете с изкуствен интелект губят пари всеки път когато ги използвате