След няколко дни на противоречия Европейският парламент обяви вчера, че постигна споразумение, което ще позволи срещата му с главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да бъде осъществена.

Председателят на парламента на ЕС Антонио Таяни съобщи миналата седмица, че Зукърбърг ще се яви пред избрана комисия на Европейския парламент, за да отговори на поредица от въпроси. Таяни обаче отбеляза, че посещението е било внимателно договорено и срещата няма да бъде открита за обществеността, въпреки че на членовете ще им бъде позволено да вземат бележки и след това да обсъдят сесията с медиите.

Това съобщение предизвика значителни критики, включително петиции, изискващи сесията да бъде отворена за обществеността и натиск от страна на други членове на парламента и Европейската комисия да излъчат изслушването.

Зад кулисите се вижда, че Facebook е разпознала надигащата се буря и е избрала да рискува още една публична изява на Зукърбърг с държавни служители само няколко седмици след появата му пред Сената на САЩ.

Европейското "турне" ще бъде първото посещение на Зукърбърг, откакто скандалът с Cambridge Analytica се разрази по-рано тази година. Като цяло Facebook и други американски технологични гиганти са под много по-голям контрол и регулативен натиск в Европа, отколкото в САЩ и се очаква Зукърбърг да се изправи срещу доста по-сериозни въпроси, когато се срещне с Европейския парламент, отколкото когато се яви преди Конгреса.