Компанията за политически консултации Cambridge Analytica, обвинявана, че е използвала данни от Facebook, за да повлияе на президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС, съобщи, че прекратява цялата си дейност и влиза в процедура по обявяване в несъстоятелност.

„Cambridge Analytica и компанията майка SCL започнаха Cambridge Analytica във Великобритания”, се казва в комюнике на компанията, които бе публикувано на интернет сайта ѝ. Скоро ще бъде открита процедура за фалит на дружеството и в САЩ.

В официално съобщение като причина за банкрута се посочва загубата на всички клиенти заради враждебно медийно отразяване.

„Констатирахме, че не можем да продължим да нашата дейност“, се казва в изявление на компанията.

Компанията се оказа в епицентъра на глобален скандал за злоупотреба с лична информация. Това стана, след като социалната мрежа Facebook призна, че по неправомерен начин е споделила с Cambridge Analytica лични данни на милиони потребители. Консултантската компания от своя страна била използвала данните през 2016 г.

Скандалът накара много ръководни кадри на Facebook да дават обяснения и повдигна въпроса за сигурността и за използването на личните данни в интернет.