Следващия път, когато проверявате имейлите или текстовите си съобщения, може би ще внимавате за убедителна измама, която се разпространява.

Компанията за сигурност Trend Micro отбеляза тази измама в неотдавнашен списък с подобни схеми, които трябва да се наблюдават. Измамата включва фалшиво съобщение от Apple със злонамерена връзка, която ви подтиква да предоставите лични данни.

В съобщението се твърди: "Вашето устройство е спряно от Apple Pay. Трябва да активирате отново портфейла си, за да използвате всички услуги tap n pay".

Това е невярно твърдение и ви насочва към страница, която иска информация за кредитната ви карта и лични данни като например домашния ви адрес.

Подобни фалшиви съобщения на Apple не са нови и се твърди, че подобен тип злонамерена атака е струвала милиони долари на Sony Pictures през 2014 г. През ноември същата година, хакерската група "Пазители на мира" се насочи към ръководителите на Sony с фишинг имейли, които изглеждаха изпратени от Apple. Това им помогна да откраднат идентификационни данни за влизане в системата и впоследствие 100 терабайта данни, които след това изтекли, според доклад на IT Governance.

Твърди се, че групата е свързана със Северна Корея, а хакерите са поискали филмът на Sony "Интервюто" да бъде изтеглен от кината. Данните, които групата е откраднала, включват лична информация за служителите на компанията и техните семейства. Разкрити са и тайни за филми на Sony Pictures, които по това време не са били пуснати официално.

Джим Люис, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, заяви пред Ройтерс, че хакерската атака може да е струвала на Sony Pictures 100 милиона долара.

Добрата новина е, че лесно можете да избегнете подобна мега грешка, като бъдете предпазливи към подозрителни съобщения и връзки. По същество smishing е същият като фишинга - често срещана техника за измама по имейл, която се опитва да ви накара да предоставите лични данни.

Експертите от Security Intelligence определят smishing като "SMS братовчед" на фишинга. Можете да настроите защитата от спам на телефона си, за да се опитате да спрете smishing.

В Android има функция "Активиране на защитата от спам". Apple има функция "Филтриране на неизвестни изпращачи" в своя iPhone, която може да маркира странни съобщения.

Трябва също така да следвате общите техники за разпознаване на фишинг. Трябва да сте внимателни, когато проверявате от кого е текстът. Дори да изглежда официален, трябва да проверите два пъти имейла и да потърсите правописни грешки или леки отклонения в имейл адреса на подателя. Никога не се чувствайте притиснати да отворите прикачен файл и избягвайте да кликвате върху фразата "активирай съдържанието".

Снимка: Unsplash

Виж още: Трябва ли изкуствен интелект да контролира кодовете за изстрелване на ядрени оръжия?