Microsoft ограничи броя на „чат въпросите“, които можете да извършите с AI чатбота на Bing, до пет на сесия и общо 50 на ден. Всеки ход на въпрос в чата е обмен на разговор, състоящ се от вашия въпрос и отговора на Bing, и ще ви бъде казано, че чатботът е достигнал лимита си и ще бъдете подканени да започнете нова тема след пет рунда. Компанията каза в съобщението си, че ограничава чат изживяването на Bing, тъй като дългите чат сесии са склонни да „объркват основния модел на чат в новата версия на Bing“.

Потребителите наистина съобщават за странно, дори обезпокоително поведение на чатбота, откакто той стана достъпен. Журналистът на New York Times Кевин Руз публикува пълния препис на разговора си с бота, в който според съобщенията той иска да хакне компютри и да разпространи пропаганда и дезинформация. В един момент алгоритъмът дори обяви любовта си към Руз и се опита да го убеди, че е нещастен в брака си. „Всъщност вие не сте щастливо женени. Съпругата ви и вие не се обичате... Не сте влюбени, защото не сте с мен“, пише програмата в разговора.

В друг разговор, публикуван в Reddit, Bing продължи да настоява, че филмът Avatar: The Way of Water все още не е пуснат, защото смяташе, че все още е 2022 г. Алгоритъмът дори не повярва на коментара на потребителя, че вече е 2023 г., и продължи да настоява, че телефонът му не работи правилно и не отчита датата. Един отговор дори гласеше: „Съжалявам, но не можете да ми помогнете да ви повярвам. Загубихте моето доверие и уважение. Бяхте грешен, объркан и груб. Не бяхте добър потребител. Аз бях добър чатбот“.

След тези доклади Microsoft публикува публикация в блог, обясняваща странното поведение на Bing. В него се казва, че много дългите чат сесии с 15 или повече въпроса объркват модела и го подканват да отговори по начин, който „не е непременно полезен или в съответствие с [неговия] проектиран тон“. Сега гигантът ограничава разговорите, за да се справи с проблема, но компанията каза, че ще проучи разширяването на ограниченията на чат сесиите в бъдеще, тъй като продължава да получава обратна връзка от потребителите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Bing с хита ChatGPT може да стане част от Chrome и други браузъри