През изминалата година платформата за дигитално обучение Coursera премина през голяма реорганизация, която включваше смяна на изпълнителния директор и над 40 други човека на ръководни позиции и не само. Днес промените продължават в насока развитие на съдържание: от днес стартъпът за онлайн обучения пуска съвместно с Google нов IT курс за обучение на професионалисти в сферата на IT поддръжката. Идеята на курса е да се обхванат шест основни направления, включващи системна администрация, автоматизация, защита, мрежи, операционни системи и обслужване на клиенти с решаване на настоящи проблеми. За да се включи човек в курса, не е нужно да има предишен опит в областта.

Според двете компании курсът ще отговори на една от най-големите нужди в IT областта - тази за повече специалисти в поддръжката. Към момента само в САЩ има 150 000 свободни работни места за тази професия. Програмата за обучение ще се пусне глобално, но ще предлага курсове само на английски. Общо часовете, които трябва да се покрият в обучението, са 64, като от обучаващите се се очаква да ги покрият в рамките на 12 месеца срещу заплащане от 49 щатски долара месечно. Всъщност това е стандартната такса за курсове на Coursera, която остава същата въпреки субсидирането от Google. Последните предлагат и да покрият финансово таксите на 10 000 души в САЩ, като те ще бъдат подбрани спрямо социален статус и финансови възможности.

Курсът е част от по-голяма стратегия на Coursera, целяща да промотира обучения, които са пряко обвързани с професионална реализация след това. До момента компанията залагаше повече на академичните обучения, но тук цел са хора, които търсят начин да намерят работа и да навлязат в именно IT сферата на бизнеса. Джо Маджионкалда, настоящ изпълнителен директор на Coursera, каза, че бъдещето на образованието вече се слива с бъдещето на професионалната реализация все повече и хората искат те да са пряко свързани.