Филип Юстъс от Google, който е управляващ директор за Централна и Източна Европа, заяви, че компанията работи по автомобили в партньорство с автомобилната индустрия, но не планира да се превърне в производител на автомобили.

"Това не е нещо, което можем да направим сами", казва Юстъс, като добавя, че партньорите на Google включват автомобилните доставчици на Bosch и ZF Friedrichshafen. "Google също не възнамерява да се превърне в производител на автомобили."

Google нае ветерана в автомобилната индустрия Джон Крафчик, бивш главен изпълнителен директор на Hyundai Motors America, като главен изпълнителен директор на своето дружество за самостоятелно управляващи се коли. Този проект на Google започна през 2009 г. с намерение да се направи революция в автомобилната индустрия. Наемането на Крафчик се разглежда като знак, че технологичния гигант вижда в проекта потенциал за добър бизнес в бъдеще.

Водещите германски автомобилни компании BMW, Mercedes-Benz и Audi междувременно разграбват софтуерни специалисти, а високотехнологични компании като Google заплашват да ги заобиколят в тази надпревара, разработвайки самостоятелно шофиращи се коли.

 

Прочетете още: Apple се интересува от регулациите за самостоятелно шофиращите се коли в Калифорния