Остават броени часове до премиерата на Google Pixel 3 и Pixel 3 XL, която стартира в 18:00 наше време. Междувременно сайтът 9to5 Google публикува нова партида изтекли изображения на Pixel 3 XL и излезе с информация за някои от възможностите, които предлага изкуственият интелект на камерата на смартфона.

Сред новите функции с ИИ са Top Shot, Photobooth, Super res zoom и други. Top Shot заснема поредица от снимки преди и след натискането на спусъка и избира най-хубавата според него снимка посредством машинно заучаване. Освен това оптимизира изображението, като намаля резолюцията на по-маловажните части от него до 3 MP и така спестява пространство.

Photobooth автоматично прави снимки, когато се усмихвате, плезите, правите смешна физиономия или намигвате. Super res zoom е увеличение, контролирано от ИИ, за което засега няма известни подробности. Освен това ИИ се грижи сам да проследява движещите се обекти в снимката, вместо да е необходимо сами да фокусирате върху тях. Повечето от тези функции са ексклузивни за новите смартфони Pixel 3 и 3 XL.

Безславният край на Google+ помрачи премиерата на новите Pixel-и

В момента Google е в неудобна позиция, след като Wall Street Journal разпространи информация за грешка в софтуера на социалната мрежа, поради която личната информация на близо 500 000 потребители е била достъпна за трети лица.

Според медията Google е била наясно със ситуацията още през март тази година, но съзнателно е избрала да я покрие, за да не си навлича гнева на регулаторните агенции - което навярно ще се случи сега.

Разбира се, след публикацията на WSJ компанията не можеше да си позволи повече мълчание. Затова публикува изявление от вицепрезидента по инженерство Бен Смит, в което официозът обяснява, че проблемът всъщност не е бил достатъчно сериозен.

"Нашият офис по сигурност и опазване на данни разследва случая, типовете данни, дали има начин с точност да определим конкретните потребители, за да ги информираме, наличието на доказателства за злоупотреба с тези данни и дали можем да предприемем някакви мерки в отговор на случилото се. Не можахме да покрием минимума по никой от тези въпроси" - пише Бен Смит, добавяйки, че Google+ "не е придобила широка приемственост сред потребителите и има много ниска интеракция с приложения от тяхна страна. Потребителската версия на Google+ в момента има ниска използваемост: 90% от потребителските сесии траят по-малко от 5 секунди".

Интересно е, че досега компанията отказваше да представи данни за използваемостта на социалната мрежа, но веднага го направи, щом съзря шанс да омаловажи важността на случилото се с изнасянето на тази информация. Така потребителската версия на Google+ ще остане в забвение, докато ентърпрайз версията ще продължи да се предлага на бизнес клиентите, които още я използват.

Като цяло изключително неприятна вест, която компрометира репутацията на Google и изглежда особено неадекватно на фона на всички успехи на компанията. Пазарът, естествено, отреагира веднага - акциите на дружеството Alphabet паднаха с 1.23% след публикацията на WSJ.

Тагове: